Književnost
književnost/19.07.2019.

Odlazak vrsnog pisca Radomira Smiljanića

književnost
  • www.smiljanic-pisac.com / Dereta
Autor fotografije:
Kaleidoskop media Istaknuti srpski pisac, prevodilac i publicista Radomir Smiljanić umro je juče u Beogradu u 86. godini. Iza sebe je ostavio raznovrsno delo, ogledajući se u svim žanrovima.

Rođen je 1934. u Jagodini, u porodici Danice i Uglješe Smiljanića. Po završetku studija nemačkog jezika i književnosti Smiljanić je radio u Institutu društvenih nauka, zatim je bio urednik u Radio Beogradu, posle čega je prešao u status slobodnog umetnika. Bio je simultani i konsekutivni prevodilac na nemački jezik na svim važnijim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Kao pisac, debitovao je knjigom pripovedaka "Alkarski dan" (1964), a kritika ga je svrstala u sam vrh tadašnjih mladih srpskih pripovedača. Godinu dana kasnije, za "Martinov izlazak" dobio je nagradu nedeljnika "Telegram" za najbolji moderni roman godine u Jugoslaviji. Usledili su romani "Vojnikov put" i "Mirno doba", a trilogija "Neko je oklevetao Hegela", "U Andima Hegelovo telo" i "Bekstvo na Helgoland" pozdravljena je u našoj i inostranoj književnoj javnosti kao značajan literarni događaj.

Sa trilogijom ovih romana Smiljanić je dva puta bio u najužem izboru (drugi po redu, dobitnici M. Lalic i M.Bulatovic) za NIN-ovu i Goranovu Nagradu.

U izdanju Prosvete, Beograd 1982 godine izlaze ODABRANA DELA Radomira Smiljanića (u njegovoj generaciji to su ostvarili još D. Kiš, B.Pekić i M.Kovač) a obuhvatila su sledeca dela: Neko je oklevetao Hegela, U Andima Hegelovo telo i Bekstvo na Helgoland, Ljubavne ispovesti Sofije Malovražić, Mihailov povratak Mariji i Kako uništiti Beograd (Predrag Protić i dr. Zoran Gavrilović izjednačavaju ovo delo, po zamahu ideje i snazi sa trilogijom o Hegelu Miliradoviću).

U romanu "Požar na trgu Marksa i Engelsa" (1989) Smiljanić je dao "snažnu kritiku doktrinarnog totalitarizma", kako je ocenio dr Zoran Gluščević, i predvideo raspad Jugoslavije. Autor je i istorijskih romana, a bio je i jedan od najizrazitih pisaca srpskog političkog romana, kao autor dela "Peter Handke - nemačko-srpska rapsodija", "Kolekcionar", "Target", "Pad nacizma".

Po oceni nekih uglednih kritičara Smiljanić je najizražitiji stvaralac srpskog politickog romana i tu spadaju sledeća dela: Peter Handke,srpsko- nemacka rapsodija, Kolekcionar, Post scriptum – target; Rec zavestanja i poseban novum, roman- polemika Pad nacizma, (suceljavanje sa stavovima Gintera Grasa); Pas bez zavicaja, jedina Smiljanićeva knjiga u satiričnim stihovima.

Radomir Smiljanić i Milovan Vitezović objavili su jedinstvenu ANTOLOGIJU SAVREMENE JUGOSLOVENSKE PRIČE I PESME ZA DECU I MLADE u četiri toma izd. Zapis i Inter.literararna zajednica, 1984. Ovaj dragoceni izbor književnih ostvarenja je i danas u upotrebi.

Sa uspehom su igrana sledeća dramska dela Radomira Smiljanića:

  • Isidore, gde si? Narodno pozoriste Beograd
  • Ubistvo u kafani Dardaneli, Narodno pozoriste Beograd
  • Slucaj sampiona, Beogradsko dramsko pozoriste ( Sterijina nagrada za glavni lik)
  • Ispovesti Sofije Malovrazic (Nagrada na Festivalu Monodrame)

Bio je osnivač "Zapisa", jedne od prvih privatnih izdavačkih kuća, kao i Akademije "Ivo Andrić".

Sahrana će se održati na Lešću, u sredu 24. jula u 13 časova. Komemorativni skup biće u utorak 23. jula u podne u Udruženju književnika Srbije. 


PROČITAJTE I:

PRVA KNJIGA DNEVNIKA VLADETE JEROTIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box