Književnost
književnost/3.03.2023.

Mihajlu Pantiću Nagrada Kočićeva knjiga

književnost
  • Arhipelag
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Arhipelag

 

Nagrada Kočićeva knjiga za 2022. godinu pripala je književniku Mihajlu Pantiću, odlučio je žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković. 

Književna Nagrada Kočićeva knjiga dodeljuje se za celokupno stvaralaštvo.

U saopštenju za ovu prestižnu književnu nagradu predsednik žirija književnik Nikola Vukolić kaže:

„Danas Mihajlo Pantić predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, i zašto ne reći i evropskog. Mislim da nema nikakve sumnje da je on svojim celokupnim višedecenijskim književnim radom na najbolji način obeležio protekli period u srpskoj književnosti. Kako sa svojim ranijim knjigama, tako i sa najnovijim ne prestaje da iznenađuje našu javnost i očarava svoje čitaoce. Jednostavno rečeno, Mihajlo Pantić je stvorio raskošno književno delo po čemu je prepoznatljiv.“

„Pantić je objavio preko pedeset knjiga priča, književnih kritika, eseja i sastavio nekoliko značajnih antologija, što ga svrstava red naših najčitanijih savremenih pisaca i najznačajnijih pripovedača bez koga je pripovedački kanon, rekli bismo, na štokavskom govornom području nezamisliv. Njegova prva Antologije srpske pripovetke 1945-1995. doživela je više izdanja i postala deo školske lektire. Kanonskom antologijom srpske pripovetke u tri toma, koja obuhvata ukupnu istoriju srpskog pripovedanja, Pantić je odredio estetičke domete srpske pripovetke. On je uveo nov aksiološki metod vrednovanja koji zahteva visoke estetičke standarde. Tako je još jednom potvrdio sebe kao književnog kritičara, kao beletrističkog pisca i kao profesora. Predstavio je sebe kao izvanrednog čitaoca kojem se mora verovati i od koga treba učiti kako se čita. Zahvaljujući prevodima na dvadesetak jezika, možemo reći da je on i internacionalni pisac koji poetičnost srpskog jezika pronosi svetom“, istakao je Nikola Vukolić.

Nagrada Kočićeva knjiga za 2022. godinu, koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, biće svečano uručena sredinom marta u Beogradu.


PROČITAJTE I:

DANILO KIŠ NAJČITANIJI U 2022.

VEČNOST KIŠOVE GROBNICE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.