Književnost
književnost/29.06.2021.

Mihajlo Pantić: Priče o piscima

književnost
  • Arhipelag
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Nova knjiga priča Mihajla Pantića Priče o piscima upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Knjiga Priče o piscima sadrži trideset devet priča o piscima koje je Mihajlo Pantić čitao, poznavao ili s većinom od njih učestvovao u književnom i javnom životu. U ovoj knjizi je nesvakidašnja istorija savremene književnosti i književnog života predstavljena u pričama koje sugestivno svedoče i o književnosti i o životu.

Junaci nove knjige Pantićevih priča su Ivo Andrić i Miroslav Krleža, Stanislav Vinaver i Branko Ćopić, Danilo Nikolić i Aleksandar Tišma, Dragoslav Mihailović i Borislav Pekić, Radomir Konstantinović i Živojin Pavlović, Milorad Pavić i Svetlana Velmar-Janković, Jovan Hristić i Predrag Palavestra, Slavko Leovac i Sveta Lukić, Duško Trifunović i Dušan Kovačević, Dobrilo Nenadić i Jovica Aćin, Radovan Beli Marković i Miodrag Perišić, David Albahari i Raša Livada, Vojislav Despotov i Svetislav Basara, Stevan Tontić i Tomislav Marinković, Aleš Debeljak i Branko Čegec, kao i mnogi drugi savremeni pisci. Među junacima knjige nalaze se i Isak Baševis Singer i Horhe Luis Borhes.

Pantićeve priče govore o piscima i o okolnostima njihovog života, o njihovim knjigama i doživljajima, o sumnjama i nadama, o uzletima i razočaranjima. Priče o piscima obuhvataju veliki raspon od upečatljivih događaja i autentičnih epizoda književnog života i novije književne istorije, preko sugestivnih i duhovitih anegdota iz književnog i društvenog života iz kojih se vidi i prepoznaje jedno vreme, do produbljenih uvida u odnos književnosti i stvarnosti, društva i politike.

Zaokružujući na mnoštvu primera iz života pisaca i iz života njihovih knjiga uzbudljivu sliku jednog vremena, Pantićeve Priče o piscima pokazuju šta su pisci sanjali i šta im se događalo. Otuda se u novim Pantićevim pričama književnost javlja kao provokativno svedočanstvo, dok svedočanstvo postaje prvorazredna književnost.


PROČITAJTE I:

35 GODINA OD ODLASKA MIKE ANTIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.