Književnost
književnost/13.06.2019.

Kapitalna monografija starog Egipta

književnost
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaKnjiga dr Branislava Anđelkovića Arheologija smrti: ka razumevanju starog Egipta biće predstavljena na tribini u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u petak 14. juna s početkom u 19 časova. Ovo kapitalno delo savremene srpske arheologije nedavno je objavljeno u izdanju Izdavačke kuće Arhipelag.

Pored autora, o knjizi će govoriti konzul Iman Gatvari iz Ambasade Egipta u Beogradu, profesor Mladen Tomorad sa Sveučilišta u Zagrebu i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga. Publika će moći da pogleda i video prezentaciju bogatog ilustrativnog materijala knjige.

Arheologija smrti: ka razumevanju starog Egipta nas upoznaje, uz obimnu bibliografiju, s najnovijim saznanjima u obrađenoj tematici i predstavlja dobrodošao spoj Anđelkovićevog bavljenja arheologijom predinastičkog i ranodinastičkog perioda Egipta (posebno Nakada kulturom), s proučavanjima dinastičkih nalaza i Nesmina (Beogradske mumije).

U ovoj kapitalnoj monografiji velikog formata i na 400 strana nezaobilazne su i digresije ka arheološkoj teoriji, preistoriji ratovanja i biblijskoj arheologiji. Anđelkovićeva knjiga obiluje fascinantnom količinom informacija – koje su same po sebi često pravi arheološki „detektivski romani“ – i iziskuje studiozno i posvećeno čitanje.

Uprkos naučnom aparatu primenjenom u potpunosti, data objašnjenja u knjizi Arheologija smrti: ka razumevanju starog Egipta omogućavaju praćenje izložene materije i široj javnosti.

Knjiga Branislava Anđelkovića podrazumeva veliki raspon od početaka traganja za besmrtnošću do „marketinga večnog života“ i legata drevnog Egipta.

Branislav Anđelković (Beograd, 1961) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kome predaje od 1990. godine. Antropologiju je slušao 1998. na Univerzitetu Ilinoisa u Čikagu, od kada datira i njegova saradnja sa čikaškim Orijentalnim institutom.

Sem brojnih iskopavanja – u Srbiji i na Bliskom istoku – naučnih radova i učešća na međunarodnim kongresima, predavao je po pozivu 2009, na Univerzitetu Jejl.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box