Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/10.06.2019.

Beogradski festival evropske književnosti

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 8. Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna.

Čitaoce na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja. Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzinih gostiju Festivala, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd. Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena međunarodna edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.


PROČITAJTE I:

DRAGAN VELIKIĆ, INTERVJU: NISMO SVI ZVERINJE U CIRKUSU VUČIĆ


Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, su besplatni.

Program 2019.

Utorak 25. jun

19.00 Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a: Čarls Simić – jedini pozitivni Corax-ov junak

20.00 Na sceni: Ilija Trojanov

21.00 Književnost na filmu: Andreas Goldstejn Adam i Evelin (prema istoimenom romanu Inga Šulcea)

Sreda 26. jun

19.00 PanelDa li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?

Ana Martinoli, Mihajlo Pantić, Boban Stojanović; moderatorka: Marija Nenezić

20.00 Na sceni: Darko Tuševljaković

21.00 Književnost na filmu: David i Stefan Foenkinos Ljubomora (prema scenariju Davida Foenkinosa)

Četvrtak 27. jun

19.00 Na sceni: Jani Virk

20.00 Na sceni: Eugen Šuljgin

21.00 Književnost na filmu: Mario Martone Leopardi (film zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika)

Petak 28. jun

19.00 Na sceni: Vlado Žabot

20.00 Na sceni: Ljubomir Simović

21.00 Književnost na filmu: Mateja Rackov Intimno o književnosti (po scenariju Vuka Ršumovića)


Najbolje od svega. Najbolje za sve.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.