Film
film/17.04.2023.

Zvanična selekcija 76. Kanskog festivala

film
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U Parizu je objavljena zvanična selekcija filmova prestižnog Kanskog filmskog festivala koji će se održati od 16. do 27. maja, a u okviru Glavnog programa festivala našlo se i jedanaest naslova koje je distributerska kuća MegaCom Film otkupila za domaće tržište, kao i dugoiščekivani nastavak o Indijani Džons, koji će biti prikazan van konkurencije.

Među istaknutim naslovima je i francuski film "Madam di Bari", sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, koji će svečano otvoriti 76. po redu Kanski festival.

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven La Besko (Maïwenn), koja takođe tumači ulogu u filmu "Madam do Bari", donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Džoni Dep) i  njegove ljubavnice, gospođe di Bari (Majven La Besko) koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

U Glavnom takmičarskom programu festivala naći će se film "Sunce budućnosti" (Brighter Tomorrow) Nanija Moretija kao priča o reditelju Đovaniju koji snima film čija je radnja smeštena u 1956. godinu. Đovani piše scenario za Čiverovog "Plivača" i razmišlja o snimanju filma sa mnogo italijanskih pesama.

Nekoliko predhodnih Moretijevih filmova našlo se u konkurenciji za glavnu nagradu Kana ("Imamo Papu", "Tri sprata"), a istom je ovenčan za ostavrenje "Soba moga sina" iz 2001. godine.

Sunce budućnosti (Brighter Tomorrow)

U konkurenciji za Zlatnu palmu ove godine naći će se i film "Club Zero" rediteljke i scenaristkinje Džesike Hausner (Jessica Hausner) čiji se film Mali Džo 2019. takođe našao u trci za ovu festivalsku nagradu.

Film prati priču gospođica Novak se pridružuje školskom osoblju jednog internata gde drži časove o svesnoj ishrani. Ona uči đake da je hraniti se malo zapravo zdravo. Ostali profesori ne shvataju o čemu se radi, a dok do rasejanih roditelja dopru informacije Club Zero je uveliko postao stvarnost. 

Club Zero

Film renomirane rediteljke Aliće Rorvaher (Alice Rohrwacher) "Himera" (La chimera) čija radnja prati priču mladog engleskog arheologa uvučenog u međunarodnu mrežu krađa etrurskih artefakata, takođe se našao u glavnoj selekciji Kanskog festivala. Rorvaherini filmovi već su prikazivani u Kanu, gde je za film "Srećan kao Lazaro" 2019. godine dobila nagradu za najbolji scenario.
 
Od dobitnika 3 BAFTA nagrade, britanskog reditelja Kena Louča direktno u Kan stiže najnovije ostvarenje "Stari hrast" (The Old Oak). 
Tokom dvanaest dana festivala, u okviru Glavnog takmičarskog programa biće prikazani i filmovi "O suvom bilju" (About Dry Grasses) turskog reditelja Nurija Bilge Džejlajna, "Anatomija pada" (Anatomy of a Fall) rediteljke Džastin Triet poznate po filmu "Sibil". 
U konkurenciji naći če se i ostvarenja "Opalo lišće" (Fallen Leaves) japanskog reditelja Akija Kaurismakija, finski film "Čudovište" (Monster) Hirokazu Kore-ede, "Strast Dodina Bufana" (La Passion De Dodin Bouffant), kao i film nagra]ivanog italijanskog reditelja Marka Belokija "Kidnapovan" (Rapito).

Predsednik ovogodišnjeg glavnog žirija Kanskog festivala biće Švedski reditelj Ruben Estlund.


PROČITAJTE I:

UTICAJ ČAROBNJAKA IZ OZA NA DEJVIDA LINČA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.