Film
film/25.04.2021.

U susret 93. Oskaru

film
  • Pixabay/analogicus
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U Los Anđelesu će večeras biti održana 93. svečana dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film "Mank" Dejvida Finčera sa najviše, deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

"Mank" je nominovan za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova - "Nomadland", "The Father", "The Trial of the Chicago 7", "Judas and the Black Messiah", "Minari" i "Sound of Metal".

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao (Chloe Zhao) za "Nomadland", Dejvid Finčer za "Mank", Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) za "Minari", Emerald Fenel (Fennell) za "Promising Youg Woman" i Tomas Vinterberg (Thomas) za "Drunk".

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i "Quo Vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) Jasmile Žbanić.

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman), Entoni Hopkins (Anthony), Geri Oldman i Stiven Jeun (Steven Yeun), a za Oskara najbolje glumice će se takmičiti Vajola Dejvis (Viola Davis), Endra Dej (Andra Day), Vanesa Kirbi (Vanessa Kirby), Frensis MekDormand (Frances McDormand) i Keri Maligen (Carey Mulligan).

Ceremonija dodele Oskara, pomerena ove godine za 25. april zbog epidemije korona virusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je Holivud.

Svečanost će ove godine voditi reditelj Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) koji je rekao da epidemija korona virusa pruža priliku za inovacije.

Film "Parazit" reditelja Bong Džun-hoa dobitnik je glavne nagrade, Oskara za najbolji film, na prošlogodišnjoj dodeli održanoj 10. februara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.


Spisak ostvarenja koja su u poslednjih 20 godina dobila glavnu nagradu – Oskara za najbolji film.

2020. – Parazit 

2019. – Zelena knjiga

2018. – Oblik vode

2017. – Mesečina

2016. – Pod lupom

2015. – Čovek ptica

2014. – 12 godina rob

2013. – Argo

2012. – Umetnik

2011. – Kraljev govor

2010. – Katanac za bol

2009. – Milioner sa ulice

2008. – Nema zemlje za starce

2007. – Dvostruka igra

2006. – Sudar

2005. – Devojka od milion dolara

2004. – Gospodar prstenova: Povratak kralja

2003. – Čikago

2002. – Blistavi um

2001. – Gladijator


PROČITAJTE I:

KULTNA OSTVARENJA NA FESTU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.