Film
film/5.03.2018.

Oskar 2018: Trijumf filma "Oblik vode"

film
  • Oksana Toskić
  • The Shape of Water / Twitter
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Film “The Shape of Water” (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljerma del Toroa osvojio je četiri nagrade Oskar na 90. ceremoniji dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, uključujući onaj za najbolji film i najbolju režiju.

Bajkovita romansa između neme devojke i reptilskog stvorenja, veliki je pobednik 90. ceremonije dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji. Pre njega su bili Alehandro Injaritu i Alfonso Kuaron, a sva trojica su ranije imala nadimak “Tri amigosa”.

Džordan Pil osvojio je Oskara za originalni scenario za “Get Out” i postao prvi afroamerički reditelj s tom nagradom. Glumac Pil čiji je ovo rediteljski prvenac, osvojio je pre dva dana i nagradu na dodeli nezavisnih filmskih nagrada Spirit u Kaliforniji.Još jedan favorit sa osam nominacija, “Dunkirk” Kristofera Nolana osvojio je tri Oskara.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand, za ulogu u crnoj komediji Martina Mekdonaga “​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​”. Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu u istom filmu dodeljena je Semu Rokvelu.

Geri Oldman, neprepoznatljiv iza debele šminke kao Vinston Čerčil dobio je Oskara za najboljeg glumca u ostvarenju “Darkest Hour”. Oskar za najbolji strani film pripao je čileanskom ostvarenju “A Fantastic Woman”, a Oskar za najbolji dokumentarni film ostvarenju “Ikarus” Brajana Fogela, priči o dopingu u sportu.Reditelj Džejms Ajvori je sa 89 godina najstariji dobitnik na dodeli. 

Osvojio je Oskara za adaptirani scenario za film “Call Me By Your Name”, dok je francuski kompozitor Aleksandar Depla osvojio drugog Oskara za muziku u filmu “Oblik vode”. Prvog je osvojio za muziku u filmu “Grand hotel Budapest”.

Domaćin ceremonije drugu godinu za redom bio je humorista Džimi Kimel koji je otvorio ceremoniju monologom gotovo u potpunosti posvećenom seksualnom skandalu holivudskog producenta Harvija Vajštajna.

Ovogodišnja dodela Oskara održana je prvi put bez Vajnstajna jer ga je američka akademija posle izbijanja afere isključila iz članstva.

PROČITAJTE JOŠ: CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

Spisak glavnih dobitnika:

– Najbolji film: “The Shape of Water” (Oblik vode) Giljerma del Toroa

– Nabolja režija: Giljermo del Toro za “The Shape of Water”

– Najbolji glumac: Geri Oldman za “Darkest Hour”

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand za “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

– Najbolja muška sporedna uloga: Sem Rokvel za ​”​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​”

– Najbolja ženska sporedna uloga: Alison Džejni za “I, Tonya”

– Najbolji strani film: “A Fantastic Woman”, Čile

– Najbolji dokumentarni film: “Ikarus” Brajana Fogela

– Najbolji animirani film: “Koko” u produkciji studija Volta Diznija

– Najbolji originalni scenario: “Get Out” Džordana Pila

– Najbolji adaptirani scenario: “Call Me By Your Name” Džejmsa Ajvorija


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.