Film
moja-kafica
moja-kafica
film/1.02.2021.

TRST: Dve nagrade za film "Otac"

film
  • Maja Medić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Maja Medić

 

Na 32. po redu Filmskom festival u Trstu među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje. Festival je ove godine, zbog pandemije izazvane virusom korona, održan u onlajn formatu.

Film „Otac” u režiji Srdana Golubovića u Trstu je poneo dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film „Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada SkyArte osvojio je film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.

Na industrijskom delu festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije.

U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu Poslednja stanica: Trst (Last Stop Trieste).

Projekat novog filma Srđana Keče, „Muzej revolucije”, nastaje kao većinska srpska, a projekat filma „Pomirenje” Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

U odeljku This is IT istog koprodukcionog marketa, odeljku predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića.

Projekat Milićevog filma „Mrak u Trstu” je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Osim toga, srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) u Trstu, i u čast bio je prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”), klasik Emira Kusturice.


PROČITAJTE I:

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.