Film
film/15.11.2019.

Pola veka filma "Bitka na Neretvi“

film
  • Promo / KCB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media/Blic/Foto: Printscreen/YouTube

Povodom 50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića, u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda (foaje Dvorane KCB-a) u Kolarčevoj 6, u sredu, 20.11. 2019. biće otvorena dokumentarna izložba "Put do slobode mora biti čist" koju je priredila Maja Medić i prikazan film Bitka na Neretvi.

Na otvaranju u 18 časova govore v.d. direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, priređivač izložbe Maja Medić, filmski kritičar Miroljub Stojanović. Antifašistički hor Naša pjesma pevaće partizanske i revolucionarne pesme, a od 19 časova biće prikazan film Bitka na Neretvi sa 35 mm kopije.

Bitka na Neretvi je jugoslovenski partizanski film, snimljen 1969. godine u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom. Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata – realizaciji strateškog plana udruženog napada sila Osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine.

Naziv izložbe Put do slobode mora biti čist" je preuzeta replika Ivana (Lojze Rozman) iz samog filma.

Izložba će biti otvorena do februara 2020. Izložbu realizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim novostima i Filmskim centrom Sarajeva.

Da li ste ovo znali o "Bitki na Neretvi"?

Najskuplji film bivše Jugoslavije i najskuplji film svih vremena snimljen van engleskog govornog područja sniman je godinu i po dana i nominovan za Oskara za najbolji strani film. U filmu glume: Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Entoni Doson, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović i Orson Vels.

Film je sponzorisala vlada Jugoslavije, a u popunjavanju budžeta (između 5 i 12 miliona tadašnjih dolara) učestvovalo je 58 državnih firmi.

Budžet odobrio Josip Broz, plakat za film crtao Pablo Pikaso

Budžet je lično odobrio Tito. Reč je o petom najskupljem filmu svih vremena van engleskog govornog područja. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 meseci.  Pablo Pikaso dizajnirao je englesku verziju plakata za film. Prema Bulajićevoj tvrdnji, Pikaso nije tražio honorar, samo kutiju najboljih jugoslovenskih vina. Na premijeri 29. novembra 1969. u Sarajevu bili su i Sofija Loren i Omar Šarif.

Jul Briner i Orson Vels prvi put u istom filmu

Ovo je bio prvi i jedini zajednički film Jula Brinera i Orsona Velsa. Briner je tumačio partizana Vladimira Smirnova, zvanog Vlada Rus, a Vels četničkog komandanta -senatora. Obojica su umrli istoga dana, 10. oktobra 1985. godine. Osim njih, u filmu su učestvovale i druge, tada svetske zvezde Franko Nero, Hardi Kriger, Sergej Bondarčuk, Silva Košćina, Kurd Jirgens, Oleg Vidov, Špela Rozin i Entoni Doson s kojim se Tito sa zadovoljstvom družio. Uz njih, tu su, u zapaženim, a nekad i maestralnim ulogama, bili i naši Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Lojze Rozman, Nikola-Kole Angelovski, Stole Aranđelović, Miha Baloh, Faruk Begoli, Milena Dapčević, Dragomir Felba, Fabijan Šovagović, Pavle Vujisić, Abdurahman Šalja, Radko Polič, Branislav-Ciga Jerinić i mnogi drugi.

Prave eksplozije

Za scenu eksplozije mosta na Neretvi reditelj je hteo da koristi pravi most. U Jablanici je izgrađena replika u prirodnoj veličini, ali je dim od eksplozije bio toliko gust da su snimci kamera bili neuporebljivi. Čitav postupak je ponovljen, ali sa istim rezultatima. Na kraju je za snimanje korišćen minijaturni model mosta.

Nominacija za Oskara

Konačni proizvod Veljka Bulajića i cele glumačko-tehničke ekipe bio je nominovan za Oskara kao najbolji film van engleskog govornog područja 1969, ali ga je pobedio film „Z” grčko-franuskog reditelja Koste Gavrasa. Godinu dana ranije u toj kategoriji je trijumfovao ruski reditelj i glumac Sergej Bondarčuk filmom „Rat i mir”, koji je u „Bici na Neretvi” igrao komandanta artiljerije Martina iz Slovenije

Vojska kao statisti

U snimanju je učestvovao kombinovani puk tadašnje JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela i jedna tvrđava. Sovjetski tenkovi T-34 „glumili” su nemačke tenkove „tigar I“. Oni su se kasnije pojavili i u američkom filmu „Ratnici“ sa Klintom Istvudom i Donaldom Saterlendom i  u „Sutjesci“, takođe fescinantnom partizanskom filmu reditelja Stipe Delića iz 1973. godine.


PROČITAJTE I:

SRBIJA JE FILMSKA VELESILA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.