Film
film/13.01.2019.

OSKAR 2019 - Dileme pred dodelu

film
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Variety / NedeljnikIzmeđu prestižnih hitova, miljenika publike i ostvarenja sa klasičnim vrednostima, danas je teže nego ikada definisati šta čini jedan Oskara vredan film.

Ovogodišnja dodela Oskara biće naročito zanimljiva, uzevši u obzir da bi se među nominovanim filmovima mogli naći i oni koje smo gledali na Netfliksu. Predviđanja su da bi u izbor za prestižnu nagradu mogla da uđu sledeća ostvarenja: emotivni, poluautobiografski film "Roma" Alfonsa Kuarona, hit koji je publika obožavala "Zvezda je rođena" sa Lejdi Gagom u glavnoj ulozi, ali i "Prvi čovek" u kojem Rajan Gosling tumači lik čuvenog astronauta Nila Armstronga. Važno je uzeti u obzir i da je sama Akademija evoluirala: 2018. godine pozvano je 900 novih članova, uključujući veliki procenat žena i pripadnika manjinskih grupa. Postavlja se pitanje hoće li izmenjena struktura glasača ohrabriti i nagraditi novine, odnosno rekoncipirati ideju o tome šta čini oskarovski film. 

Kada je Akademija početkom avgusta saopštila da će uvesti novu kategoriju - za najpopularniji film, polemisalo se o tome da je nova nagrada osmišljena za filmove poput "Boemske rapsodije" ili "Crnog pantera" koje je kritika maltene sahranila, ali su kod publike doživeli neverovatan uspeh, kako se na njih ne bi potrošila neka značajnija nagrada. 

Do septembra je predlog o novoj kategoriji povučen, ali će "Boemska rapsodija", sudeći po nedavno održanoj dodeli nagrade "Zlatni globus", prema predviđanjima, ipak ući u trku za Oskara. Biografski film o pokojnom frontmenu grupe "Kvin", Frediju Merkjuriju, proglašen je za najbolje ostvarenje na ovogodišnjoj, 76. ceremoniji dodele nagrada Zlatni globus koje su najčešće najava u čije ruke bi mogli da odu Oskari. Takođe, za najboljeg glumca proglašen je Rami Malek, koji je imao glavnu ulogu u "Boemskoj rapsodiji". 

Što se "Crnog pantera" tiče, čini se da je otvorio vrata novim razmišljanjima u pogledu toga šta jedan film vredan Oskara može da predstavlja. Iz Akademije su nedavno saopštili da još uvek pokušavaju da ustanove najadekvatniji način da se filmovi različitog tipa odgovarajuće nagrade. U trku za Oskara 2019. godine po svoj prilici neće ući tri filma o problematičnim adolescentima: "Boy Erased", "Beautiful Boy" i "Ben Is Back". Dva filma govore o borbi sa zavisnošću, a treći je o tinejdžeru koga roditelji primoravaju na "terapiju preobraćenja". Akademija je nekada posebno cenila ovakva ostvarenja, ali sada je drugačija priča. Čak i da neki od ovih filmova osvoji filmoljupce, teško je izdvojiti jedan koji se ističe. 


PROČITAJTE JOŠ:

DOBITNICI ZLATNOG GLOBUSA NA FESTU

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


Podsetimo da prvi put u skoro 30 godina dodela Oskara neće imati domaćina. Američka akademija filmskih umetnosti i nauka tako je na korak da ponovi jednu od najradikalnijih intervencija u istoriji dodele svojih nagrada. 

Variety javlja da će producenti odabrati niz poznatih zvezda koji će imati skečeve i muzičke numere kroz koje će pokriti različite segmente dodela Oskara. 

Ova odluka je doneta kada je glumac Kevin Hart, prethodno odabran za voditelja, odlučio da se povuče samo nekoliko časova kasnije zbog prozivki na društvenim mrežama povodom desetak godina starih homofobičnih tvitova. Koncept o dodeli bez domaćina podelio je ljude iz vrha Akademije i producente koji uveliko pripremaju ceremoniju, a kako javlja Varijeti, na žurci nakon dodele Zlatnog globusa mnogi izvršioci su se žalili zbog te ideje. 

Jedan medijski magnat istakao je da bi to moglo da ima potencijalno fatalne posledice, jer su domaćini često najveći mamac za publiku kada je reč o tako glamuroznim TV prenosima, nešto poput dirigenta ili mašinovođe koji upravlja vozom. 

Do sada je samo jednom, pre tačno 30 godina, Oskar bio bez voditelja. 

Ta dodela i dalje se pamti po zlu - producent Alan Kar i reditelj Džef Margolis smislili su 11-minutnu muzičku numeru umesto uvodnog monologa, u koji je bila uključena i verzija “Proud Mary”, duet Snežane i Roba Loua, koji glumac i dalje pokušava da zaboravi, kako piše Varijeti. 

Nominacije za Oskara biće objavljene za dve nedelje, a dodela će se održati 24. februara.


Zlatni globus 2019. 

Najbolji film: "Boemska rapsodija" 

Najbolji glumac: Rami Malek 

Najbolja glumica: Glen Klouz 

Najbolji scenario: "Zelena knjiga" 

Najbolja originalna pesma: "Shallow", iz filma "Zvezda je rođena"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box