Film
film/8.01.2019.

Zlatni globus u znaku Boemske rapsodije

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Film o grupi Kvin, Boemska rapsodija (Bohemian Rhapsody) obeležio je ovogodišnju dodelu Zlatnog globusa.

Biografski film o pevaču Frediju Merkjuriju donela je produkciji nagrade za najbolji film, dok je titula najboljeg glumca pripala Ramiju Maleku, koji je tumačio pokojnog frontmena benda Kvin.

Iako je nominovan u čak pet kategorija, film Zvezda je rođena (A Star Is Born), dobio je samo jedan Zlatni globus i to za najbolju originalnu pesmu, Shallow. Ovu numeru su izveli Lejdi Gaga i Bredli Kuper.

Film Zelena knjiga (Green Book) pobedio je u tri kategorije - za najbolji muzički film ili komediju, najbolji scenario i najboljeg sporednog glumca. Zlatni globus je otišao Maheršali Aliju.

Radnja filma Zelena knjiga je smeštena u šezdesete godine prošlog veka i govori o afro-američkom muzičaru koji unajmljuje italijansko-američkog vozača da ga povede na obilazak juga SAD. Pored Alija, sjajnu ulogu je ostvario i Vigo Mortensen.

Zlatni globus ima težinu i jer publici, kritičarima, a i pobednicima, pokazuje smer u kojem treba da idu, a posebna je uvertira pred dodelu Oskara. Ko dobije Zlatni globus, može da priželjkuje i nagradu Oskar.

Pobeda "Boemske rapsodije" je pomalo i iznenađenje zbog različitih recenzija i preokreta tokom produkcije.

Prvobitni reditelj Brajan Singer je je otpušten sa snimanja filma zbog „nepouzdanog ponašanja" - nakon glasina da se sukobljavao sa Malekom na snimanju. Zamenio ga je Dekster Flečer.

No, film je postao hit u bioskopima širom sveta, a Malek je sada među favoritima u trci za najboljeg glumca pred ovogodišnju dodelju Oskara, koja će se održati 24. februara.

U govoru nakon dodele nagrade Zlatni globus u nedelju, Malek nije zahvalio Singeru, već je odao počast grupi Kvinu i rekao da je bio posebno motivisan.

„Tebi, Brajane Meje, tebi, Rodžere Tejlore, jer ste vi zadržali autentičnost u ovom svetu", rekao je on. I Mej i ​​Tejlor su prisustvovali ceremoniji.

Nagradu je posvetio Frediju Merkjuriju, koji je preminuo 1991. godine, dodajući: „Ovo je za tebe i zbog tebe, ti divni čoveče!"

Među ostalim iznenađenjima večeri bila je i nagrada u kategoriji najbolje glumice, koja je otišla Glen Klouz za ulogu u filmu "Žena" (The Wife).

Ona je pobedila Lejdi Gagu, za koju se očekivalo da će uzeti Zlatni globus za ulogu u filmu "Zvezda je rođena" (A Star Is Born).

U strastvenom govoru, Klouz je naglasila koliko je važno da žene slede svoje snove, a ne samo da brinu o domaćinstvu.

„Žene, mi volimo da negujemo, a to je i ono što se od nas očekuje. Imamo muža i decu, ali moramo da pronađemo način da budemo ispunjene i sledimo svoje snove. Moramo da kažemo sebi 'ja to mogu', kao i 'to bi trebalo da mi se dozvoli'", rekla je ona.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.