Film
film/3.02.2019.

Makedonski film trijumfovao na Sandensu

film
  • promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Makedonski dokumentarni filma Honeyland (Medena zemlja) osvojio je jednu od glavnih nagrada na 35. Sandensu, uz još dva specijalna priznanja.

Film reditelja Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske govori o poslednjoj ženi-lovcu na divlje pčele u Evropi i njenim naporima da ih izbavi od pohlepe domaćih pčelara.

Film Honeyland osvojio je Gran pri žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, a reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za uticaj na promene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju.

Po prvi put u istoriji Festivala jedan film je nagrađen sa tri priznanja.

Posle premijere makedonskog filma održane 28. januara ovaj dokuentarac dobio je odlične recenzije od renomiranih filmskih kritičara i medija.

Honeyland je priča o Atidže, koja živi sama sa majkom u centralnoj Makedoniji, bave se sakupljanjem meda divljih pčela. Kada lokalni pčelari prekrše pravilo “Zemlje meda” da pola meda iz košnice uzmu, a drugu polovinu ostave pčelama, Atidže mora da spasi pčele i vrati prirodnu ravnotežu, narušenu kroz sudar dva različita načina iskorišćavanja prirodnih resursa.

Producent i montažer filma je Atanas Georgiev, muziku potpisuju članovi grupe Foltin, uz superviziju Rane Eida iz Bejruta. Film Honeyland, čija je domaća premijera najavljena za početak marta, nastao je u produkciji Apolo medija i Tris filmsa, kao deo Programa za očuvanje prirode u Makedoniji, a koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Festival američkog nezavisnog filma Sandens (Sundance), koji je osnovao Robert Redford završen je večeras dodelom nagrada za koje se takmičilo 16 filmova.

Slavni glumac je prvog dana festivala saopštio da se povlači sa festivala koji je proslavio brojne reditelje.

Tokom festivala, koji se po tradiciji održava u gradu Park Siti u američkoj saveznoj državi Juti, prikazano je više od 100 dugometražnih i dokumentarnih filmova.

Na festivalu osnovanom 1985. godine, velike reakcije je izazvao dokumentarni film "Leaving Neverland", o seksualnom zlostavljanju pripisanom Majklu Džeksonu, reditelja Dena Rida.


PROČITAJTE I:

¶ FEST VREMEPLOV ¶

¶ FILM O PEPEU MUHIKI NA FESTU ¶


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.