Film
film/28.08.2021.

Karlove Vari: Nagrađen "Strahinja Banović"

film
  • Promo / Ekipa filma u Karlovim Varima
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Filmu „Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića dodeljene su danas dve nagrade: nagrada Ekumenskog žirija i nagrada žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label na Međunarodnim filmskom festivalu u Karlovim Varima. 

Arsenijevićev film „Strahinja Banović" (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk") takmičio se u Glavnom programu Festivala zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta. 

Ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu Karlovih Vari. 

U obrazloženju nagrade se navodi: „Film „Strahinja Banović"  („As Far As I Can Walk") priča veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti". 

Nagrada ekumenskog žirija je nezavisna filmska nagrada koja se od 1973. godine dodeljuje na glavnim međunarodnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Lokarnu, Karlovim Varima i do 2015. u Montrealu. Ekumenski žiri okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve koji dodeljuje nagrade filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti.  

Za nagradu žirija Europa Cinemas takmičilo se 20 filmova iz takmičarskih sekcija Kristalni globus (Crystal Globe Competition) i  Istočno od Zapada (East of The West). U žiriju za ovu nagradu bili su članovi Mreže Europa Cinemas: Linda Arbanová (Kino Aero, Prag, Češka,  Erika Borsos (Budapest Film Zrt., Budimpešta, Mađarska) i Gregor Janežič (Kino Vrhnika, Vrhnika, Slovenija). 

Žiri je u svom obrazloženju naveo: „Film „Strahinja Banović" je odlična prezentacija jednog od najvećih problema današnjice, migracija. Žiri Europa Cinemas zaljubio se u priču filma, koja kombinuje tradicionalnu poeziju i savremena pitanja. Mladi reditelj, Stefan Arsenijević, slika život migranata tačno i istinito, i svako se može poistovetiti sa intimnim borbama u odnosu dva glavna lika. Vrednujemo ovaj film zbog njegove izvrsne slike, koja istančano podupire poruku filma. Takođe smo očarani zanimljivom glumom glumaca, i smatramo da film ima veliki potencijal da se „obrati" različitim publikama u Evropi, putem svog jakog, dubokog i emocionalnog jezika". 

Ceremonija dodele glavnih nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima održaće se večeras u 20 časove, te očekujemo još dobrih vesti i nadamo se novim nagradama za film „Strahinja Banović"


PROČITAJTE I:

VELIKA REDITELJSKA IMENA U VENECIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.