Film
film/28.05.2022.

KAN: Nagrada za film Zorana Đorđevića

film
  • Zoran Đorđević/Entr'2 Marches
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Zoran Đorđević/Entr'2 Marches

 

Dokumentarni film Valjevca Zorana Đorđevića “Muros da Vida” (“Zidovi života”) o brazilskom slikaru Markosu Santosu, teškom invalidu, osvojio je nagradu za inostrani film na 13. Međunarodnom filmskom festivalu ENTR’2 MARCHES.”  Film, koji je sniman tokom 26 godina je prikazan u Kanu, u okviru programa posvećenog  filmovima o osobama sa invaliditetom.

Autor Zoran Đorđević je filmski, televizijski i pozorišni reditelj, scenarista, umetnički fotograf i producent koji već dve i po decenije živi i radi u Brazilu. Svojevremeno laureat Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma za ostvarenja „Molitva za mrtve duše”, „Odiseja” i „Živeli”, Đorđević je u Kanu predstavio ostvarenje započeto još davne 1996. godine, posvećeno slikaru Markosu Santosu, teškom invalidu koji umetnička dela stvara levim stopalom.

Markos je rođen pre 50 godina u Sao Žose dos Kampos, danas skoro milionskom gradu koji je bezmalo deo Sao Paola. Prilikom rođenja nekoliko minuta je ostao bez vazduha, što ga je skoro ubilo. Pravim čudom je preživeo, ali sa trajnim posledicama, ostao je doživotni invalid sa cerebralnom paralizom koja mu je oštetila mozak, onaj deo koji upravlja pokretima ekstremiteta i vilice. Zbog toga ne uspeva da koristi ruke i otežano govori.

Bez obzira na taj nenadoknadiv hendikep, Markos uspeva da svoj neverovatni umetnički talenat ispolji korišćenjem levog stopala. Nogom slika, rezbari, crta, piše, telefonira... Noga mu je, zapravo, deo tela kojim se koristi dok njegova neverovatna volja istiskuje na platna čudesne slike. 

„Zidovi života” su kratka verzija, odnosno jedna sekvenca budućeg dugometražnog filma koji će premijerno biti prikazan u novembru ove godine.

Dokumentarac „Zidovi života” svoju premijeru je imao krajem oktobra 2021, a do sada je učestvovao na više od 30 festivala u Brazilu, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Japanu, Iranu, Gruziji, Grčkoj, Turskoj, Boliviji... U Srbiji je prikazan u Kragujevcu i Đorđevićevom rodnom Valjevu, na otvaranju „Valjevskih filmskih susreta”. Uz saradnike iz Brazila koji su učestvovali u realizaciji filma, Zoran Đorđević naglašava da su prevod uradili većinom Valjevci – na engleski Olga Đorđević i Dragan Gane Đukić, na nemački Dušica Rajevac i na francuski Biljana Marinković, potpuno besplatno.

Foto: Zoran Đorđević, privatna arhiva

Praški đak

Zoran Đorđević je rođen 1962. godine u Valjevu. Diplomirao je režiju dokumentarnog filma na FAMU, filmskoj i TV školi akademije umetnosti u Pragu. Autor je dvadesetak filmova u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Češkoj, Brazilu, Angoli... Od druge polovine devedesetih godina prošlog veka sa porodicom pretežno živi i radi u Brazilu. Osim umetničkog stvaranja, bavi se i filmskom i fotografskom pedagogijom.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA PROGLAŠENI ZA KULTURNO DOBRO

DVE DECENIJE BEZ BATE STOJKOVIĆA

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.