Film
film/5.10.2022.

Filmovi koji su obeležili 2022. godinu

film
  • Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Katarina Nikolić

 

Početak pandemije korona virusa doneo je krah filmske industrije i prikazivanja filmova na bioskopskim platnima. Najveća industrija zabave je na skoro dve godine bila prinuđena da se prilagođava celokupnoj situaciji u vezi sa pandemijom.

Veliki broj naslova prikazivan je na streaming platformama kao što su Netflix, Amazon Prime, HBO MAX, Disney+

Kraj prethodne 2021. godine, koja je donela solidan broj filmskih naslova i vratila ih u bioskop, bila je najava poprilično uspešne 2022. godine i vraćanja na stare staze industrije bez koje gotovo da nismo mogli da zamislimo svet oko nas.

Verujemo da su se gledaoci na neki način i zasitili sedenja kod kuće i posmatranja omiljenih filmova i serija preko malih ekrana, pa je zato 2022. godina pravo vreme za obnavljanje kulture odlaska u bioskop.

Tokom godine 2022. smo imali prilike da vidimo kako su popularni filmovi u bioskopima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i drugim većim gradovima ponovo aktuelni, dok su redovi za kupovinu karata puni. 

Hajde da vidimo koji su to naslovi obeležili tekuću godinu. 

The Northman - veoma uzbudljiva priča o vikinškom princu

Premijera u Stokholmu 28. marta 2022. godine;

→ Uloge: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe;

The Nortman je veoma uzbudljiva priča bazirana na legendi o Amleth-u, vikinškom princu koji kreće u pohod kako bi osvetio smrt ubijenog oca. Kroz film se itekako prožima narativ nordijske mitologije, što će ljubiteljima serije Vikings verovatno biti veoma interesantno.

Nakon smrti oca koga je ubio njegov vanbračni sin Fjölnir, glavni protagonista priče Amleth, posle nekoliko godina odlučuje da potraži odbeglog i proteranog ubicu, te tako pokuša da osvetla obraz svoje porodice.

Film je prožet elementima nordijske mitologije, uzbudljivim dešavanjima, a imaćete prilike da vidite i neka dobro poznata lica na bioskopskom platnu! 

Death on the Nile - zanimljiva misterija koja drži pažnju

→ Premijera u Londonu 11. februara 2022. godine;

→ Uloge: Tom Bateman, Annette Bening, Kenneth Branagh, Russell Brand, Ali Fazal, Dawn French, Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Emma Mackey, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders, Letitia Wright;

Death on the Nile je misterija bazirana na noveli čuvene britanske spisatljice Aghata Christie, koja važi za jednu od najboljih književnica sa romanima iz žanra misterija.

Film je doživeo podeljene kritike, pa su tako oni sa negativnim komentarima želeli da ukažu na lošiji kvalitet adaptiranja romana na film u odnosu na ranije radove sličnog karaktera.

Priča romana i filma prati rešavanje misterioznog ubistva mlade i lepe devojke tokom putovanja po Egiptu. Glavni detektiv je naravno Poaro, koji se odmah sa svojim pomoćnicima nakon utvrđivanja ubistva bacio na rešavanje zločina. 

The Batman - omiljeni superheroj ponovo u akciji

→ Premijera u Njujorku 1. marta 2022. godine;

→ Uloge: Robert Pattinson, Zoë Kravitz. Paul Dano, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Andy Serkis, Colin Farrel.

Premijera novog filma o verovatno jednom od omiljenih superheroja obradovalo je sve one koji su željni dobre akcije i nemilosrdne borbe dobra protiv zla.

U najnovijem nastavku priče Betmen će se suočiti sa Ridlerom, serijskim ubicom, čiji će sukob nekako proisteći iz korupcije u koju je upletena porodica našeg glavnog junaka.

Za razliku od prethodnih delova, sada je više nego ikada ranije naglašena detektivska strana ovog superheroja, koji je u dosadašnjim delovima bio predstavljen kao veoma snažan i nepobediv, ali nismo imali dovoljno prilike da vidimo i njegovu mislilačku stranu. 

Avatar 2 - The Way of Water - dugoočekivani nastavak priče o Na’vi rasi

→ Premijera se očekuje krajem decembra 2022. godine;

→ Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Michelle Yeoh, Kate Winslet.

Čuveni spektakl Avatar, koji je nakon premijere zaista oborio publiku sa nogu, sa do tada skoro pa neviđenim efektima i produkcijom, krajem 2022. godine konačno dobija svoj nastavak.

Očekuje se da drugi deo priče o Na’vi rasi bude još uzbudljiviji, jer sada Pandora planetu na kojoj žive, preti nova opasnost.

Verujemo da će nastavak priče u drugom delu filma koji potpisuje James Cameron, biti još više uzbuđenja, ali i naprednijih vizualizacija koje su kao stvorene za pogledati ih na bioskopskom platnu. 

Moonfall - prava poslastica za ljubitelje filmova naučne fantastike

Premijere u SAD i Velikoj britaniji 4. februara 2022. godine;

→ Uloge: Halle Berry, Patrick Wilson, John Bradley, Michael Peña, Charlie Plummer, Kelly Yu, Donald Sutherland

Kosmos je još uvek veoma malo poznat ljudskoj rasi, pa su kreativne priče o potencijalnim scenarijima izvan naše planete uvek intrigantne. Jedna od njih prikazana je u filmu Moonfall, gde se otkriva da mesec možda i nije baš ono što smo pretpostavljali da jeste.

Verovatno će vas zainteresovati kada čujete da se u filmu radi o potencijalnoj opasnosti od meseca, koji može da ugrozi čitav život na planeti.

Nadamo se da su vas predstavljeni naslovi zainteresovali, kao i da ćete ih ako već niste, uskoro pogledati u bioskopima na velikom platnu, jer se čini kako filmska industrija ponovo staje na noge. Veoma zanimljive priče ispraćene produkcijom svetskog nivoa definitvno zaslužuju punu pažnju, dok će vam uzvratiti odličnom zabavom!


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA "GDE SI ADAME?"

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDEPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.