Film
film/7.02.2022.

Film "Heroji" premijerno na 50. FEST-u

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Film HEROJI reditelja Gorana Nikolića doživeće svetsku premijeru na predstojećem 50. FEST-u. Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ovo je priča posvećena svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama. Film će biti prikazan 27. februara u 20:30 u Domu omladine, u okviru programa FEST Fokus.

Film prati ratnika koji je preživeo Kosovsku bitku i pokušava da se vrati kući nakon završenog boja. Tokom svog putovanja sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem. Glavne uloge su poverene Mladenu Sovilju i Todoru Jovanoviću, dok je narator filma Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu "Boj na Kosovu". Kosovska bitka je najopevanija i najispredanija bitka u kojoj je naša zemlja ikada učestvovala. A priča filma HEROJI, sagledava taj istorijski događaj u njemu iz drugačijeg, intimnijeg ugla.

U glavnim ulogama gledaćemo Mladena Sovilja i Todora Jovanovića, dok je originalnu muziku uradila kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Narator filma je Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Žarko Laušević nosio u filmu “Boj na Kosovu”.

Ilustraciju za poster za film je radio Stevan Aleksić, ilustrator, vanredni profesor na Fakultetu za umetnost i dizajn i Fakultet savremenih umetnosti.

Goran Nikolić, kojem je ovo dugometražni rediteljski debi, radio je na ovom filmu od septembra 2018. u najavi za svetsku premijeru kaže: “Mislim da je, ovakvom jednom filmu, koji je smešten u jedan, nama izuzetno bitan istorijski trenutak, bilo suđeno da svetsku premijeru ima baš ovde. Kad smo već propustili jubilej boja na Kosovu 2019, onda nam je bilo suđeno da zakačimo neki drugi jubilej - 50 godina FEST-a. Da se prvo susretne sa našom publikom, sa zemljom kojom se bavi, pa da onda ide dalje i širi neke univerzalne poruke, nevezano nužno za samo Kosovo i bitku, možda čak i neke mnogo veće. I pošto ovaj film ima "malo" drugačiji, intimniji, lucidniji, iskreniji, ljudskiji, ranjiviji odnos prema našoj istoriji.” 


PROČITAJTE I:

PREMIJERNO DOKUMENTARAC O BITLSIMA (FOTO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
mikilix
12.02.2022.

cekamo...