Film
film/15.04.2023.

Četiri nagrade za film o Savi Šumanoviću

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Art–dokumentarni film „Svetlost i senke”, u produkciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” i „Ramonda” produkcijske kuće iz Beograda, o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću, pobedio je na četiri filmska festivala u Aziji u kategoriji dokumentarnog kratkog filma.

Odlukom žirija, film o Savi Šumanoviću je proglašen za najbolji kratki dokumentarni film na Festivalu „Kollywood International Film Festival", „Indo French International Film Festivalu” (IFIFF) u Indiji, na Internacionalnom filmskom festivalu „Rohip”, takođe u Indiji i na „Tekka International Film Festival” u Singapuru, u istoj kategoriji.

Sava Šumanović, autoportret / Foto: Gordana Tadić

Sjajan početak festivalskih premijera filma na kojima će, u narednih godinu dana, svetska javnost imati priliku da se upozna sa slikarem Savom Šumanovićem, jednim od najvećih srpskih umetnika, njegovim raskošnim talentom i tragičnom sudbinom.

„Izuzetno je zadovoljstvo sada primiti vesti o uspesima filma ‘Svetlost i senke’ na samom početku njegovog festivalskog života. Kulturni centar Vojvodine ‘Miloš Crnjanski’ je, kao i naš osnivač Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odmah prepoznao da je važno sarađivati u nastanku ovog izuzetnog ostvarenja koje na najbolji mogući način prikazuje i svu magiju slikarstva jednog od najvećih vojvođanskih slikara, kao i, nažalost, tako tragičnu smrt kakvu je on doživeo. Uzevši u obzir veličinu lika i dela Save Šumanovića, kao i autorski tim koji radi na ovom projektu, od početka smo bili uvereni da će film imati izuzetan festivalski potencijal i da ćemo njime zajedno napraviti svetsku promociju životnog dela našeg umetnika i promociju srpske umetnosti u svetu”, izjavio je Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, ističući da je autentična vrednost ovog filma i činjenica da je autorski tim snimio, prvi put, sva originalna dela Save Šumanovića u Parizu, Zagrebu, Vinkovcima, Šidu, Pančevu i Novom Sadu, a radi se o više od 400 najznačajnijih umetničkih dela ovog umetnika koja se nalaze u galerijama Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Upravo to što su snimljena dela originalna, ovo filmsko ostvarenje čini jedinstveni materijal o umetničkom stvaralaštvu Save Šumanovića, koji do sada niko nije snimio u ovom obliku.

Sava Šumanović, "Na livadi", 1938. / Foto: Gordana Tadić

Ovo filmsko ostvarenje, rađeno poetikom slike, zvuka i tišine, režirao je prof. Dragan Dragoljub Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu, a u autorskom timu su i kompozitor Svetislav Božić, snimatelj Radoslav Vladić i montažer Svetolik Mića Zajc.

„Ideja nam je bila da napravimo vanvremensku priču o plodotvornom radu ovog slavnog srpskog umetnika povodom 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada Galerije ‘Sava Šumanović’ u Šidu. Film su bezrezervno podržali Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Republike Srbije u Parizu, koji su nam obezbedili snimanja u Parizu, zatim Galerija ‘Sava Šumanović’ u Šidu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i druge mnogobrojne institucije kulture u Srbiji i regionu. Značajnu finansijsku podršku dala je Fondacija ‘Fashion Friends’ iz Beograda koja aktivno učestvuje u realizaciji projekta, a posebno ističem i saradnju sa Kulturnim centrom Vojvodine ‘Miloš Crnjanski’ iz Novog Sada koji je koproducent ovog filma i učestvuje u postprodukciji filma”, istakao je Goran Ikonić iz „Ramonda productionˮ.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” je 25. februara ove godine organizovao predstavljanje projekta art–dokumentarnog filma „Svetlost i senke” u Galeriji Matice srpske, u okviru manifestacije „Dani Špire Matijevića”, upravo pre početka festivalskih premijera ovog filma u svetu.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box