Film
film/15.04.2023.

Četiri nagrade za film o Savi Šumanoviću

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Art–dokumentarni film „Svetlost i senke”, u produkciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” i „Ramonda” produkcijske kuće iz Beograda, o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću, pobedio je na četiri filmska festivala u Aziji u kategoriji dokumentarnog kratkog filma.

Odlukom žirija, film o Savi Šumanoviću je proglašen za najbolji kratki dokumentarni film na Festivalu „Kollywood International Film Festival", „Indo French International Film Festivalu” (IFIFF) u Indiji, na Internacionalnom filmskom festivalu „Rohip”, takođe u Indiji i na „Tekka International Film Festival” u Singapuru, u istoj kategoriji.

Sava Šumanović, autoportret / Foto: Gordana Tadić

Sjajan početak festivalskih premijera filma na kojima će, u narednih godinu dana, svetska javnost imati priliku da se upozna sa slikarem Savom Šumanovićem, jednim od najvećih srpskih umetnika, njegovim raskošnim talentom i tragičnom sudbinom.

„Izuzetno je zadovoljstvo sada primiti vesti o uspesima filma ‘Svetlost i senke’ na samom početku njegovog festivalskog života. Kulturni centar Vojvodine ‘Miloš Crnjanski’ je, kao i naš osnivač Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odmah prepoznao da je važno sarađivati u nastanku ovog izuzetnog ostvarenja koje na najbolji mogući način prikazuje i svu magiju slikarstva jednog od najvećih vojvođanskih slikara, kao i, nažalost, tako tragičnu smrt kakvu je on doživeo. Uzevši u obzir veličinu lika i dela Save Šumanovića, kao i autorski tim koji radi na ovom projektu, od početka smo bili uvereni da će film imati izuzetan festivalski potencijal i da ćemo njime zajedno napraviti svetsku promociju životnog dela našeg umetnika i promociju srpske umetnosti u svetu”, izjavio je Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, ističući da je autentična vrednost ovog filma i činjenica da je autorski tim snimio, prvi put, sva originalna dela Save Šumanovića u Parizu, Zagrebu, Vinkovcima, Šidu, Pančevu i Novom Sadu, a radi se o više od 400 najznačajnijih umetničkih dela ovog umetnika koja se nalaze u galerijama Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Upravo to što su snimljena dela originalna, ovo filmsko ostvarenje čini jedinstveni materijal o umetničkom stvaralaštvu Save Šumanovića, koji do sada niko nije snimio u ovom obliku.

Sava Šumanović, "Na livadi", 1938. / Foto: Gordana Tadić

Ovo filmsko ostvarenje, rađeno poetikom slike, zvuka i tišine, režirao je prof. Dragan Dragoljub Elčić, dekan Akademije umetnosti u Beogradu, a u autorskom timu su i kompozitor Svetislav Božić, snimatelj Radoslav Vladić i montažer Svetolik Mića Zajc.

„Ideja nam je bila da napravimo vanvremensku priču o plodotvornom radu ovog slavnog srpskog umetnika povodom 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada Galerije ‘Sava Šumanović’ u Šidu. Film su bezrezervno podržali Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Republike Srbije u Parizu, koji su nam obezbedili snimanja u Parizu, zatim Galerija ‘Sava Šumanović’ u Šidu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i druge mnogobrojne institucije kulture u Srbiji i regionu. Značajnu finansijsku podršku dala je Fondacija ‘Fashion Friends’ iz Beograda koja aktivno učestvuje u realizaciji projekta, a posebno ističem i saradnju sa Kulturnim centrom Vojvodine ‘Miloš Crnjanski’ iz Novog Sada koji je koproducent ovog filma i učestvuje u postprodukciji filma”, istakao je Goran Ikonić iz „Ramonda productionˮ.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” je 25. februara ove godine organizovao predstavljanje projekta art–dokumentarnog filma „Svetlost i senke” u Galeriji Matice srpske, u okviru manifestacije „Dani Špire Matijevića”, upravo pre početka festivalskih premijera ovog filma u svetu.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.