Film
film/28.08.2021.

Arsenijević trijumfovao u Karlovim Varima

film
  • Festival Karlove Vari
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Festival Karlove Vari

 

Na večeras završenom 55. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, trijumfovao je film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića osvojio je glavnu nagradu, Gran Pri Kristalni globus za najbolji film festivala, a nagradu za najboljeg glumca – Ibrahima Komu, te specijalno priznanje žirija za fotografiju Jelene Stanković.

Kristalni globus Arsenijeviću je, večeras na svečanom zatvaranju festivala, uručio direktor Jirži Bartoška a deo nagrade je i ček na 25.000 dolara koji dele režiser i producent.

Film „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ovo je prvi put posle 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu i prvi put posle 55 godina da osvoji glavnu nagradu ovog prestižnog festivala.

Ovo je i prvi put da je na festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca. 

Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu.

Jelena Stanković dobila je jedno od ukupno dva Specijalna priznanja koja se dodeljuju na celom festivalu, i to Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Osim ove tri nagrade, „Strahinja Banović“ je ranije danas osvojio i Nagradu Ekumenskog žirija i  žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label, što ga čini najuspešnijim filmom festivala.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslava Mogorovića ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon filmom. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska). Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Ova epska priča o gorućem problemu današnjice, migraciji, osvojila je prethodno i sporedne nagrade – nagradu ekumenskog žirija i nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u drugoj po značaju takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji nagradu za glavnu mušku ulogu osvojio je jedan od dvojice glavnih junaka „Strahinje Banovića“ Ibrahim Koma.

Jelena Stanković dobila je posebno priznanje za kameru u toj koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Litvanije.

Pedeset peti međunarodni filmski festival u Karlovim Varima održan je ponovo posle pauze prošle godine kada su se filmovi zbog pandemije kovid-19 prikazivali onlajn u bioskopima.


PROČITAJTE I:

VELIKA REDITELJSKA IMENA U VENECIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.