Film
film/7.05.2018.

EJBEL FERARA SVEČANO OTVORIO BELDOKS

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U beogradskom Sava Centru sinoć je svečano otvoren 11. Međunarodni festival dokumetnarnog filma BELDOCS. Festival je svečano otvorio kultni američki reditelj Ejbel Ferara, koji je juče stigao u Beograd.

Rambo Amadeus je u šaljivom maniru najavio direktora i osnivača festivala Mladena Vušurovića, koji je nastavio u istom tonu i izjavio: „Bilo je uzbudljivo poslednjih deset godina, a biće još uzbudljivije sa mnogo novih filmova. Očekujemo da postanemo najbolji festival na svetu.“

Ejbel Ferara se obratio punoj sali Sava Centra i ljubiteljima dokumentaristike, kao i brojnim domaćim i stranim gostima koji su ovom prilikom doputovali u Beograd: „Drago mi je što ste me pozvali i što sam ponovo u Srbiji. Imam ovde mnogo prijatelja, a neki od mojih omiljenih filmova su napravljeni upravo ovde. Drago mi je da vas sve vidim u ovoj bioskopskoj sali. Gledaćemo filmove, družićemo se, a sviraćemo i dobar rokenrol.“

U okviru Srpskog takmičarskog programa biće prikazani i "Vodič kroz crnu rupu" Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića, "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića, "Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave" Tanje Brzaković, "Kad dođu sviđe" Biljane Tutorov i "Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića.

Nagrade za najbolji film, najbolju kameru i najbolju montažu dodeliće žiri koji čine reditelj Stefan Malešević, Agnes Vajldenštajn (Doc Lisboa) i direktor ZagrebDox-a Nenad Puhovski.

Međunarodni takmičarski program obuhvatiće 12 naslova, a nekolicinu prožima tema odrastanja kao što je slučaj u ostvarenjima "O očevima i sinovima" Talala Derkija o odrastanju u ISIS-u, "Boli Bana" Simona Gilara o odrastanju u plemenskom društvu i "Sumpor i slava" Viktora Jakovleskog o odrastanju u malom mestu gde se svi bave pravljenjem vatrometa.

Na programu će se naći i muzičko-plesni i biografski dokumentarci od kojih selektori izdvajaju "Valdhajmov valcer" gošće festivala Rut Bekerman, "Vestvud: Pank, ikona, aktivistkinja" Lorne Taker o Vivijen Vestvud i "Matangi/MAYA/M.I.A" Stiva Levridža o popularnoj pevačici Miji.

Biće organizovane i dve retrospektive - austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i slovenačkog autora Vlada Skafara i obojica će biti gosti "Beldoksa".

Ove godine uvodena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom "Meteori", a filmovi će se prikazivati u Muzeju savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci.

Tu selekciju će otvoriti portugalski reditelj Žao Pedro Rodriges, poznat beogradskoj publici po filmu "Ornitolog" prikazanom 2016. na Festivalu autorskog filma.

Program "Beldocs Human Rights" pridružiće se obeležavanju 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima pa su selektovani filmovi koji tretiraju genocid, trgovinu ljudima i smrtnu kaznu, što će biti teme i tri panela 9, 10. i 11. maja.

Najavljena su još tri segmenta ovogodišnjeg "Beldoksa" - "Front Page" sa filmovima koji tretiraju aktuelne političke i sociološke teme, "Planet Earth" sa ostvarenjima koji se bave prirodom i antropologijom i "Fireworks" sa dokumentarcima o ushićujućim i neverovatnim ljudima i događajima, dok će u fokusu festivala biti kinematografije Litvanije, Letonije i Estonije.

Industri program "Beldocs in Progres" biće platforma za predstavljanje domaćih dokumentaraca u razvoju filmskim profesionalcima iz Srbije i inostranstva, uz novčanu podršku najboljima - 2.000 evra od Filmskog centra Srbije i 4.000 evra od producentske kuće "Living Pictures".

PROČITAJTE JOŠ: LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.