Film
film/8.02.2019.

69. Međunarodni filmski festival Berlinale

film
  • Krists Luhaers / Unplash
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Međunarodni filmski festival u Berlinu koji traje do 17. februara, protiče u znaku ženskog stvaralaštva, a u konkurenciji za glavnu nagradu, Zlatnog lava, takmiči se 17 filmova.

Film „The Kindness of Strangers“ (Ljubaznost stranaca) danske rediteljke Lone Šerfig, koji se takođe  takmiči za Zlatnog medveda, otvorio je 69. Berlinale.  

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene među kojima su ostvarenja „Mr Jones“ (Gospodin Džouns) poljske rediteljke Agnjeske Holand, „Elisa & Marcela“ (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i „Gospod postoji, imeto i’ e Petrunija“ (Gospod postoji, ime mu je Petrunija) rediteljke iz Makedonije Teone Strugar Mitevske.

Izvan takmičarskog dela za Zlatnog i Srebrnog medveda biće prikazan dokumenatrni film „Varda par Agnes“ (Varda prema Anjes) čuvene rediteljke Anjes Varde.

¶ FEST: MILENA DRAVIĆ U POSLEDNJOJ ULOZI ¶

Francuska glumica Žilijet Binoš predsedava šestočlanim žirijem u kojem su između ostalih čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Na festivalu se očekuje dolazak i Ketrin Denev za film „L’adieu à la nuit“ (Zbogom noći) Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film „The Operative“ (Operativac) Juvala Adlera i Kristijan Bejl za film „Vice“ (Porok) Adama Mekeja. Svi ovi filmovi su, takođe, u trci za glavnu nagradu.

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo ove godine će dobiti britanska glumica Šarlot Rempling, a u njenu čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. „Noćni portir“ italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Na festivalu će 11. februara biti prikazan i film „Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića koji je inspirisan isitinitom pričom jedne od majki nestalih beba.

¶ FEST VREMEPLOV ¶

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.