Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/21.04.2017.

Barašnjikov u Pozorištu na Terazijama

teatar
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Iako je njegov nastup planiran za mart u okviru Beogradskog festivala igre, ipak slavni baletski igrač i glumac Mihail Barišnjikov nastupiće pred beogradskom publikom 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama.

Posle povrede nastale tokom izvođenja predstave „Nižinski“ u Parizu početkom januara, Barišnjikov je bio primoran da odloži nastup planiran za Beogradski festival igre koji je održan u martu.

Veoma se radujem predstavi u Beogradu, rekao je Mihail Barišnjikov, legendarni baletski igrač na konferenciji za novinare i dodao da je prelazak iz sveta igre u pozorište izuzetan momenat u njegovom životu.

Barišnjikov je, na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine Srbije, istakao da je već bio u Srbiji, u Novom Sadu, ali da su sada ova predstava i dolazak "veoma lično putovanje" za njega.

"Radujem se da upoznam publiku, jer znam da postoji bliskost u kulturi, jeziku, religiji, vezama sa Rusijom i ova predstava biće izvedena na ruskom jeziku", rekao je Barišnjikov o predstavi koja je inspirisana poezijom Jozefa Brodskog.

"Rečeno mi je da je poezija Jozefa Brodskog veoma bliska srpskom narodu, ne samo u školama i univerzitetima, već i u privatnim bibliotekama. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik sa publikom", rekao je on.

Barišnjikov je citirao Brodskog "da ima sreće što se sudbina oseća usamljenom" i što u ovim godinama, a sledeće puni 70, i dalje nastupa, "što je neko gore veoma ljubazan prema meni".

Podsetio je da u pozorištu nastupa od ranih 80-tih godina, ali i da većina režisera sa kojima je radio gleda na njega kao na "glumca koji ume da se kreće i igrača koji ume da glumi".

"Radim sa režiserima u eksperimentalnim pozorištima, to nisu klasična pozorišta, jer se i nisam školovao za klasičnog glumca", rekao je Barišnjikov.

On je naglasio i da ne može davati savete mladim i budućim igračima, ali je važno razumeti da ako to ne vole, onda je sve drugo ropski rad.

"Sa tom mišlju morate ujutro ustajati i ići na spavanje", poručio je Barišnjikov koji je istakao da je oduševljen radom direktorke Beogradskog festivala igre (BFI) Aje Jung i impresioniran programom festivala.

Predstava Mihaila Barišnjikova "Brodski/Barišnjikov", u koprodukciji Barišnjikovog centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, nije deo redovnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre, već je uvrštena kao ekskluzivno gostovanje, a biće izvedena u pozorištu na Terazijama 23, 24. i 25. aprila.

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade, Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Emotivno putovanje u dubine visceralnih i složenih kompozicija pesnika, režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis. U izvedbi na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, Barišnjikov recituje izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja. Njegova suptilna fizikalnost prenosi publiku u Hermanisovu viziju unutrašnjeg sveta Brodskog.

Rođen 1948. godine u Rigi, Letonija, Mihail Barišnjikov se smatra jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Nakon početka karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979. pridružio se Njujork siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Godinu dana kasnije imenovan je za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa. Od 1990 do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom.Godine 2005, pokrenuo je svoj umetnički centar (BAC) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta. Pod njegovom umetničkom direkcijom, programi ovog centra opslužuju preko 700 umetnika i oko 22000 gledalaca godišnje. Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog. Njegovi objavljeni radovi uključuju knjigu “Mers, moj put” (2008). Među brojnim priznanjima je Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

Pročitajte još:
Aja Jung: Gorak ukus neukusa


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box