Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/15.06.2017.

Svetski dan muzike na Kolarcu

muzika
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Svake godine, 21. juna, širom sveta se proslavlja Svetski dan muzike ili Praznik muzike koji je pokrenut u Francuskoj 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra za kulturu Žaka Langa.

Povodom Praznika muzike, Kolarčeva zadužbina pripremila je bogat program, od filmskih projekcija preko izložbe do koncerata.

Obeležavanje počinje 19. juna projekcijama filmova "Učitelj i njegov učenik", o velikom ruskom dirigentu Valeriju Gergijevu, i "Nomadak TX", filmom koji vodi na putovanje planetom u fantastičnom ritmu slika i iskonskog zvučanja jedinstvenog arhaičnog instrumenta - čalaparte.

Specijalna projekcija povodom Svetskog dana muzike biće 20. juna kada će biti prikazano "Putovanje sa Dejvidom Helfgotom", film o vanserijskom pijanisti koji je nakon nervnog sloma pronašao put u normalan život upravo zahvaljujući muzici.

U okviru programa koji će 21. juna trajati od 18 do 23 časa, biće organizovani koncerti i stručno vođenje kroz izložbu SVET ZVUKA koja postoji već tri godine u Kolarčevoj zadužbini.

Pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So otvara program u 18 časova nastupom u Muzičkoj galeriji. Na koncertu pod nazivom Whirl and Swirl  biće izvedene virtuozne klavirske kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja koje su inspirisane džezom.

Ernest So (1978) trenutno živi u Londonu. Godine 1995. osvaja nagradu u Singapuru kao najbolji izvođač i Betovenovu nagradu, a potom odlazi na prestižnu njujoršku školu za muziku i dramsku umetnost Džulijard. So je honorarni profesor muzike na Univerzitetu Guangsi, a predaje i istoriju muzike i klavir na hongkoškom Institutu za muziku i dramu. Poznat je i po humanitarnom radu.

U okviru programa, biće predstavljena i izložba SVET ZVUKA. Vođenje kroz izložbu čiji su moderatori studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu počinje u 19.30.

SVET ZVUKA je interaktivna izložba koja se realizuje u okviru projekta Muzej akustike. Interaktivnim eksponatima osvetljava se fenomen zvuka, njegov tajanstveni i bogati svet - od procesa njegovog fizičkog generisanja do doživljaja muzike u koncertnim dvoranama. Softverska rešenja posetiocima omogućavaju da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere  preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu itd.  Na ovogodišnjoj promociji izložbe predstavićemo nove eksponate koji su rezultat radionica mladih naučnika iz oblasti akustike i umetnika koji svojim izvođenjima afirmišu nove tendencije u oblasti umetnosti,zasnovane  na novim naučnim saznanjima.

U okviru programa, u holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla SENSARTIKA koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

U završnici obeležavanja Svetskog dana muzike u 21 čas u Velikoj dvorani Kolarca nastupiće ansambl Elemental Culture Collective (SAD). Ovaj kvintet udaraljki vodi publiku na magično muzičko putovanje oko sveta - od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku. U njihovom izvođenju, zvuk udaraljki dobija potpuno neočekivan doživljaj!

Pročitajte još: Deveto izdanje festivala KROKODIL

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box