Književnost
književnost/29.05.2017.

Deveto izdanje festivala KROKODIL

književnost
  • Promo
  • Promo
  • Oksana Toskić
  • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Deveto izdanje festivala KROKODIL, pod nazivom PRIPITOMITI TAMU, biće održan 16, 17. i 18. juna. Večernji program festivala, 16. i 17. juna,  tradicionalno će biti u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok će dnevni debatni program, 17. i 18. juna, biti u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika. 

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi nam Lordan Zafranović, jedan od najkontroverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, razgovaraće se sa još jednim čuvenim rediteljem čije se stvaralaštvo takođe vezuje za Prašku školu, Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL biće predstavljena i književnica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo „Ravnoteža“.  

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana „Doba mjedi“, velike sage o sudbini Folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu „Meša Selimović“.  

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana „Moj lepi život u paklu“, u kojem se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i na iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.   

Roman „Pjevač u noći“, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku „Mamasafari“. 

Lamija Begagić, jedna je od najistaknutijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL predstaviće svoj prvi roman „U zoni“, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u 35. godini i o novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi. 

Zoran Ferić čitaće iz romana „Na osami pored mora“, koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Zoran Ferić ima sjajnu percepciju na čitavom prostoru zajedničkog jezika, a ovaj njegov najnoviji roman u Srbiji objavljuje izdavačka kuća Booka.

U okviru ovogodišnjeg festivala biće predstavljena i monografija „Ogledala Lune“ kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača  benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće nas kroz svet „Neobičnih otkrića“ što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Na festivalu će biće reči i o delu Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u književnosti sedamdesetih godina, kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romana, „Pada Avala“ i „Psi i ostali“.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sada je u njemu boravilo 55 pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, ukazaće se na važnost tog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona, ali i čitave Evrope.

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih će biti reči o najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine postoji saradnja u okviru projekta PRODUŽI ŽIVOT, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. I ove godine će kroz interesantne programe biti ukazano na neophodnost doniranja organa, a posetioci će biti pozvani da postanu vlasnici donorskih kartica.

Programe koji su besplatni, vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Kabinet. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sada je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko 150 pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Pročitajte još: Ne znamo kako će nam generacije suditi

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box