Muzika
muzika/18.05.2017.

Odlazak Krisa Kornela

muzika
  • Facebook/official
  • Facebook/official
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Jedan od pionira grandža Kris Kornel, koji je poznat kao frontmen Soundgardena i Audioslavea, umro je u 53. godini.

Američki muzičar je umro iznenada, kako je saopštio Kornelov portparol, a tačan uzrok smrti tek će biti utvrđen.

Kornel je rođen kao Kristofer Džon Bojl 20. jula 1964. godine u Sijetlu gde je odrastao. Muzikom počinje da se bavi početkom 80-ih godina kada se priključuje bendu The Shemps, a 1984. godine sa basistom Hirom Jamamotom i gitaristom Kimom Tajilom osniva Soundgarden.

Sarađivao je s članovima Pearl Jama s kojima je oformio Temple of the Dog i izdao istoimeni album 1991. posvećen prijatelju Endruu Vudu, bivšem frontmenu benda Mother Love Bone.

Soundgarden je s bendovima Alice in Chains, Nirvanom i Pearl Jamom početkom 90-ih postao pokretač pokreta grandž i jedan od najuspešnijih bendova iz Sijetla. Snimili su šest albuma, a bili su prvi grandž bend koji je potpisao ugovor sa velikom izdavačkom kućom čime su utrli put ostalim grupama poput Nirvane i Pearl Jama.

Bend se raspao 1997. nakon čega je Kornel počeo solo karijeru, a onda je nastavio u grupi Audioslave, zajedno sa tri člana Rage Against The Machine. Istovremeno, objavljuje solo albume i piše filmsku muziku. Bio je među prvih deset najboljih rok vokala svih vremena.

Pročitajte još:

Gorillaz organizuje festival u Engleskoj

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box