Teatar
teatar/24.04.2019.

Preminuo glumac Vojislav Voja Mirić

teatar
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Nekadašnji upravnik Pozorišta na Terazijama, glumac Vojislav Voja Mirić preminuo je u Beogradu u 87. godini, javlja RTS.

Ostaće upamćen po ulozi Ahmeda Nurudina u filmu „Derviš i smrt” i brojnim rolama u domaćim ratnim filmovima.

Voja Mirić bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta.

Osamdesetih godina bio je upravnik Pozorišta na Terazijama, a jedno vreme i direktor „Ineks filma”.

Od 1962. godine nastupao je isključivo na filmu i televiziji.

Vojislav Voja Mirić filmsku karijeru započeo je glavnom ulogom studenta u Čudnoj devojci, a jedna od njegovih najpoznatijih rola je u filmu Derviš i smrt, gde je tumačio glavnu ulogu – lik Ahmeda Nerudina, za koju je dobio Gran-pri na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Za mnoge je neočekivano, suviše rano, odustao od glume. Posle prestanka umetničke karijere pokazao je dobre organizatorske sposobnosti u Pozorištu na Terazijama, a potom i kao direktor "Ineks filma".

- Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla - jednostavno je objasnio u jednom novinskom razgovoru svoje razloge odlaska sa scene Voja Mirić, mirni i jednostavni čovek koji je za sebe nekom prilikom rekao i ovo:

"Nikada se nisam mnogo oduševljavao, niti me je bilo šta u životu moglo da obeshrabriti..."

"OTPISANI"...

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima "Čudna devojka", "Dani iskušenja", "Do pobede i dalje", "Sretni umiru dvaput", "Izdanci iz opaljenog grma", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Vrhovi Zelengore", "U sukobu", "Dvoboj za južnu prugu", "Neka druga žena", "Odlazak ratnika, povratak maršala"...


PROČITAJTE JOŠ:

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.