Teatar
teatar/4.12.2019.

P(h)antomfest: Predstava Skoplje '63

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU oviru osmog Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest, koji se održava u Vranju 9. decembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće održana srpska premijera predstave "Skoplje '63", u režiji Trajčeta Gjorgieva (20h). 

"Skoplje '63 je pantomimska predstava - prigodni čin, kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963 godine. U 30 minuta pantomimska igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje“, navodi Gjorgiev. 

Korišćenjem videa, odgovarajuće muzičke podloge i naravno pantomime kao sredstva izražavanja glumca Meta Janakievskog, koji pleni harizmatičnošću lika i pokreta, kao svedok događaja skopskog zemljotresa, njegova kreacija, emituje toplinu i dirljivost, ali i srdačnost i otvorenost, u spomen jednom vremenu. Ova nostalgična pantomimska predstava, odigrava se prema konceptu i u režiji Trajčeta Gjorgieva.  

Podsetimo, istog dana, pre predstave "Skoplje '63“, od 19.10 biće odigrana premijerno predstava „Plejade“ u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca, nastala u produkciji Festivala. 

U okviru predstave “Plejade”, biće izvedene etide:

  1. Mali restoran
  2. Ulični svirač
  3. Sud
  4. Kavez
  5. Čovečanstvo 

U predstavi igraju: Stamenković Jovica, Stevanović Dunja, Stanković Đorđe, Spasić Ivica, Ramić Siniša, Tončić Milan, Stanković Snežana i Stanković Mirko.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.


PROČITAJTE I:

DUH BEOGRAĐANA KROZ KAMERU SVENA MARKVARTA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.