Teatar
teatar/6.10.2023.

Otvoren 57. Bitef

teatar
  • Jakov Simović
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Foto: Tanja Drobnjak

 

Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bora Draškovića i hvaljenu nemačku predstavu „Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

„Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu Sve je povezano sa svim. Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici“, rekao je Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa.

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju Bitefa, kojeg naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je festival ugostio. On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef – od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa.

Predstava „Deca sunca“ slovenačke rediteljke Mateje Koležnik, koja je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum, donosi novo čitanje Maksima Gorkog. Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama.

Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Tom prilikom prisutne su pozdravili umetnički direktor festivala Nikita Milivojević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.


PROČITAJTE I:

FILM "ZLO NE POSTOJI" OTVARA SLOBODNU ZONU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.