Teatar
moja-kafica
moja-kafica
teatar/26.10.2020.

Omaž Lidiji Pilipenko - Evgenije Onjegin

teatar
  • Narodno pozorište
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU znak sećanja na Lidiju Pilipenko (1938-2020), u sredu 28. oktobra (20,00) na Velikoj sceni biće izveden balet Petra Iljiča Čajkovskog „Evgenije Onjegin“ za koji je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja uradila libreto, koreografiju i režiju.

Bio je to, ujedno, i njen poslednji balet koji je postavila u Narodnom pozorištu, a premijera je održana 23. decembra 2017. godine.Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, gospođa Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.Lidija Pilipenko preminula je 3. jula ove godine u Beogradu.

Ceo svoj život posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.

Opelo i ispraćaj za kremaciju održani su 8. jula na Novom groblju u Beogradu.


PROČITAJTE I:

IGOR VUK TORBICA: STID ZBOG VUČIĆEVOG POKROVITELJSTVA TEATRA

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.