Teatar
teatar/28.09.2023.

Boro Drašković otvara 57. Bitef

teatar
  • 57Bitef23 - promo
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević

 

Čuveni pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković, član Inicijativnog odbora i član žirija prvog Bitefa 1967. godine, otvoriće ovogodišnje izdanje Festivala, 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve” po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini 20. veka, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Bitefa Miloš Latinović.

Osim na prvom Bitefu, predstave u glavnom programu, Boro Drašković je ocenjivao u još četiri navrata: 1974, 1980, 1990. i 1996. godine.

Koselektorke programa, producentkinja Ksenija Đurović i dramaturškinja Tijana Grumić, predstavile su glavni program koji čine kako nagrađivane evropske produkcije, tako i hrabre domaće predstave.

Upravo zbog tako osmišljenog programa, koji se od 3. do 10. oktobra održava pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, Bitef je privukao veliku pažnju cele Evrope. Pored autora i autorki svih predstava koje su selektovane za glavni program, na festival stižu gosti iz brojnih pozorišnih metropola, a ovogodišnji Bitef pratiće i desetine inostranih novinara i kritičara iz prestižnih regionalnih i evropskih medija.

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović (kulturna radnica i profesorka na HZT, Univerzitet umetnosti u Berlinu; SNDO, Akademija za pozorište i ples, Univerzitet umetnosti u Amsterdamu), a žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos, i Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen.

Zagrevanje za predstojeći Bitef, uz takmičenje u obaranju ruku i pravljenje pikselate, biće održano 30. septembra od 15 do 20 časova na platou ispred Shopping centra Rajićeva.

Već od 15 časova na platou u srcu grada biće postavljena velika pikselata, svojevrsni mural od iskorišćenih limenki, čija je površina čak 12 kvadratnih metara. Za njeno postavljanje zadužen je program „Svaka limenka se računa“, koji će pikselatu napraviti od limenki koje je tim festivala vredno prikupljao tokom prethodnih meseci.

Potom će od 17 časova na platou početi nadmetanje u obaranju ruku, na kojem će članovi i članice festivalskog tima izaći na crtu posetiocima Rajićeve, kao i slučajnim prolaznicima – ne bi li ih upoznali sa festivalom na nešto drugačiji način. Osim toga, svi zainteresovani moći će na licu mesta da kupe karte za predstojeće izdanje festivala.

Specijalistkinja za interne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje u kompaniji Erste Bank a.d. Novi Sad Tamara Simović je podsetila da ta banka već treću godinu zaredom podržava Bitef i da su „zajedničkim snagama prebrodili sve prepreke i sačuvali ono što je važno, a to je negovanje kulture i umetnosti“.

„Zajedničkim snagama, koje ne pristaju da budu nečije, već naše, grčevito držimo kulturnu scenu bogatu bitefovskim sadržajima. Važno nam je da podržimo manifestaciju koja postoji već 57 godina, koja na našu scenu dovodi svetske umetnike, predstave, priče ali i koja promoviše naše domaće pozorišne umetnike“, istakla je Tamara Simović.

Dušan Lalić, pridruženi član Izvršnog odbora kompanije Generali osiguranje Srbija, dodao je kako su i svi u toj kompaniji zadovoljni što su i ove godine uz Bitef.

„Jako smo srećni i ponosni što smo deo festivala koji neguje istoriju savremenog teatra. Naša saradnja već prerasta u tradiciju i radujem se da vidim šta nam budućnost donosi. Mi gledamo na ovo partnerstvo kao kombinaciju nasleđa i posvećenosti istim vrednostima. Uvek smo spremni da podržimo hrabre i odvažne koji eksperimentišu i osluškuju potrebe javnosti“, rekao je Lalić

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.