Teatar
teatar/15.09.2021.

BITEF: Na ivici budućnosti

teatar
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Dvostruki, 54/55. Bitef proglasiće otvorenim 15. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu velika srpska glumica, Svetlana Bojković, uoči predstave “Tragovi” slavnog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove trupe Ultima vez.

Tematski fokus Bitef festivala koji se od 13. do 25. septembra održava u Beogradu pod sloganom Na ivici budućnosti će biti na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala.

Na ovogodišnjem, 54/55. Bitefu, u takmičarskom delu festivala biće prikazane predstave „Living rum“, „Cement Beograd“, „Pluća“, „Klimatski plesovi“, „Neprijatelj naroda“, „Kaspar“, „Fjutur Forčun“, „Opčinio sam te“, „Višnjik u Višnjiku“, „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, „Konferencija odsutnih“ i „Fleš“ u izvođenju pozorišnih trupa iz Srbije, Nemačke, Francuske, Belgije, Slovenije i drugih zemalja.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je najavio prateće programe Bitefa,  kako one tradicionalne, kao što su Susreti sa autorima (i ove godine će ih voditi Milena Bogavac), After ten druženja u smanjenom obimu zbog okolnosti izazvanih pandemijom, Bitef biblioteka, Polifonija i Cirkobalkana, festival savremenog cikrusa koja se i ove godine realizuje u saradnji sa Cirkusferom. I ove godine, održaće se Filozofski teatar koji filozof Srećko Horvat u Beogradu realizuje u saradnji sa Majom Pelević. Horvatov sagovornik će biti srpski reditelj Želimir Žilnik. Po Medeničinim rečima, ono što je novina u ovogodišnjem pratećem programu su radionice za domaće umetnike koje će držati francuski vizuelni umetnik Frank Vigru (autor predstave Fleš u glavnom programu) i koreograf Vim Vandekejbus iz kompanije Ultima vez koja nastupa na otvaranju Bitefa sa predstavom Tragovi.

Centralni deo pratećeg programa biće međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat, u čijem radu će učestvovati tridesetak aktera iz oblasti umetnosti, politike, filozofije i aktivizma iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Belgije, Italije, Švajcarske, Meksika, Sirije, itd.  Neki od učesnika su Franko Berardi Bifo, Boris Buden, Vim Vandekejbus, Srećko Horvat, Amanda Pinja, Haris Pašović, Dobrica Veselinović i Ivana Vilotijević, Sekretarka Grada Beograda za zaštitu životne sredine. Govoreći o konferenciji koja će se od 16. do 19. septembra održati na Skveru Mire Trailović, Medenica je istakao da će se ona baviti globalnim, političkim, društvenim, ali i posledicama ekološke krize koje utiču na pozorište, u produkcionom i umetničkom smislu. 

Ko-kustoskinja konferencije Marijana Cvetković rekla je da, ako se kao  zajednica i kao društvo ponašamo odgovorno prema svojim prirodnim resursima, onda moramo sve svoje aktivnosti u drugim oblastima organizovati po tim principima. Konferencija, u tom smislu, ima raznovrsne teme i panele, u rasponu od onih koji tretiraju samu ekološku problematiku, preko onih koji se bave političkim aspektima krize sa naglaskom na održivom upravljanju gradovima i onih koji postavljaju filozofsko pitanje da li već živimo apokalipsu, do onih koji projektuju ekološki održiv koncept pozorišne produkcije.  Tako bilo koja vrsta događaja i društvenog delovanja, pa i organizacija pozorišnog festivala, moraju se realizovati sa tom svešću. Kako je zaključila, ključna poruka konferencije je solidarnost, jer samo zajedničkim radom možemo doći do boljih uslova života. 


PROČITAJTE JOŠ:

SPOMENIČKO NASLEĐE ULICE KNEZA MILOŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.