Muzika
muzika/31.10.2021.

Don Đovani ponovo na sceni Madlenijanuma

muzika
  • Željko Jovanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Željko Jovanović

 

Posle godinu i po dana pauze u ponedeljak 1. novembra od 19.30 na Velikoj sceni Madlenianum ponovo će biti izvedena operska predstava - opera Volfganga Amadeusa Mocarta Don Đovani, koja je nastala u koprodukciji Madlenianuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, a premijerno je izvedena pre četiri godine.
 
Predstavu diriguje Ana Zorana Brajović, režiju potpisuje gost iz Italije Alberto Triola, igraju: Vladimir Andrić (Don Đovani), Dragoljub Bajić (Leporelo), Aleksandra Stamenković (Dona Elvira), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto), Stevan Karanac (Don Otavio), Mihailo Šljivić (Komendatore) i prvi put na našoj sceni debituje Biljana Jovanović kao Dona Ana. 
 
Sopran Biljana Jovanović rođena je 1993. godine u Čačku. Osnovne akademske i master studije završila je u klasi prof. Katarine Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 
 
Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Ona se odvija oko Don Đovanijevog odnosa sa tri žene - Dona Anom, Dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje. Međutim, kada pokuša da napastvuje Dona Anu, verenicu Don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna Dona Elvira, nekadašnja Don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti. U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina  odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

PROČITAJTE I:

NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.