Muzika
muzika/28.09.2023.

39. Beogradski džez festival „JAZZSCAPES"

muzika
  • Promo
  • Domebil/Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja. Pod sloganom „JAZZSCAPES", najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

Beogradski džez festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima. Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini preko osamdeset procenata programa. Žanrovska raznovrsnost se na festivalu podrazumeva: slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom.

Tokom šest dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa 4 kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava. U fokusu 39. izdanja je saksofon – devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9" obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: 9 lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih" dosad. Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo 9 premijera: čak 9 sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

Među umetnicima na koje najpre skrećemo pažnju su dvojica velikana svetske džez scene: američki gitarista Džon Skofild (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu!) i italijanski saksofonista Stefano Di Batista, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani. Od koncerata u Domu omladine Beograda najavljujemo projekat „Troubadours" Silvana Riflea i duo „FiL" Lejle Marsijal i Valentina Sekaldija, koji zaokružuju veče francuskog džeza u sali Amerikana DOB 29. oktobra, kao i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom Large Unit, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind".

Predstavljamo neke od učesnika.

John Scofield Trio (SAD)

Vodeći džez gitarista planete, Džon Skofild se vraća na Beogradski džez festival, nastupajući u istoj dvorani gde je pre sedamnaest godina održao jedan od najupečatljivijih koncerata u novijoj istoriji manifestacije. U međuvremenu je osvojio tri Gremija, te postao počasni doktor koledža Berkli, a u novom triju će, pored standardnog bubnjara Bila Stjuarta, predstaviti novog basistu Visenta Arčera. Koncert se održava u sklopu svetske promocije Skofildovog novog, duplog albuma „Uncle John’s Band“, koji dve nedelje pred festival objavljuje čuvena produkcija ECM.

Stefano Di Battista – Morricone and More (Italija, Francuska)

Povratnik na festival posle petnaest godina, alt saksofonista Stefano Di Batista je jedan vodećih italijanskih džezera, maštoviti improvizator romantičnog karaktera. Počev od 2016. posvećuje se istraživanju muzike iz svoje zemlje: snimio je album sa „italijanskim standardima“, pa obrade filmskih tema Enija Morikonea, a uskoro će predstaviti i džez tumačenja dela Nina Rote, Luća Dale i Paola Kontea.  

Leila Martial & Valentin Ceccaldi FiL (Francuska)

Francuskinja Lejla Marsijal, najoriginalnija vokalna interpretatorka na evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza sa francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja. U duu FiL sa violončelistom Valentinom Sekaldijem nastavlja putem započetim u triju Baa Box, manifestujući lakoću izvođenja i virtuoznost, kreirajući neobične predstave u divljoj improvizaciji.

Sylvain Rifflet – Troubadours (Francuska)

Francuski saksofonista i klarinetista Silvan Rifle dobitnik je najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine. U projektu „Troubadours“ zamislio je kako bi zvučala muzika trubadura ako bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, bogatim evropskim koloritom i indijskim egzotičnim začinima. 

Paal Nilssen-Love Large Unit (Norveška/Švedska/Danska)

Heroji savremene skandinavske džez avangarde pod vođstvom bubnjara Pola Nilsena-Lava dejstvuju na dva fronta: disciplinovanom svirkom u ritmu plemenskih rituala (nadahnuće folklorom Brazila i Etiopije, sa „udvojenom“ ritam sekcijom) i oštrim izletima smelih individualaca-duvača. Na tragu Čarlsa Mingusa i Karle Blej, muzika blista sjajem „totalnog džeza“.

Verneri Pohjola Quartet – Monkey Mind (Finska/ Estonija/Danska)

„On svira ideje koje nikad ranije niste čuli“, reči su kojima je Tomas Konrad opisao muziku trubača Vernerija Pohjole u časopisu JazzTimes. Nesumnjivo, u pitanju je vodeća ličnost finskog džeza u poslednje dve decenije, koji – poput Majlsa – ukršta postbap sa fjužnom, ima izuzetan osećaj za melodiju i prostor, balansirajući bujan kolorit i dinamiku, slobodu i komponovane strukture.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.