Muzika
muzika/27.06.2022.

22. Međunarodni festival Dani orgulja

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KCB

 

Ovogodišnje 22. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja biće održano od 28. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75), u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

U okviru Festivala će nastupiti četiri izvanredna orguljaša, od kojih su neki trebali da održe koncerte još u okviru obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, ali su oni odloženi zbog pandemije. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružiće priliku da i ove godine publika uživa u vrhunskoj interpretaciji svetskih orguljaša.

Za otvaranje ovogodišnjeg izdanja u utorak, 28. juna od 20 časova odabran je koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu. Program je osmislio i izvodi ga italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi.

Lorenco Gijelmi / Foto: KCB

Koncert nosi naziv „Stopama Johana Sebastijana Baha“ i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva. Sadrži, između ostalih, nedovršene kompozicija čuvenog baroknog kompozitora koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao.

Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu. Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Dolazak gospodina Gijelmija podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Dani orgulja / Dies organorum: Koncert i za decu

Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula. Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom. Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (Švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka).

Ana Stanković, Martin Ros, Karmen Jauh / Foto: KCB

U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakog individualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta. Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulječine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak, Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za specifičnom meditativnom atmosferom.

Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula od 12 časova. Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna. Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta.

Dolazak Dalibora Miklavčiča koji je dugi niz godina bio jedan od članova umetničkog tima i selektor programa Festivala, uvek predstavlja priliku da publika uživa u muziciranju ovog slovenačkog majstora na orguljama, ali i u zanimljivim programima koje vešto koncipira. Ovog puta njegov program činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.

Dalibor Miklavčič / Foto: KCB

Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripašće jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Laube je 2021. godine zamenio svog menotra Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).

Nejtan Laube / Foto: KCB

Ulaz na koncerte je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima.

Prateći program festivala

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, ovog puta će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima.

Festival se održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije.

22. Dani orgulja / Dies organorum – program

Utorak, 28. jun 2022. (20.00)
LORENCO GIJELMI (Italija)
Stopama Johana Sebastijana Baha
Program: J. S. Bah

Ponedeljak, 4. jul 2022. (20.00)
Koncerti za decu u Katedrali Blažene Djevice Marije
Upoznajte orgulje – za predškolski i školski uzrast
Karmen Jauh, orgulje, Martin Ros, alpska horna i Ana Stanković, aplska horna

Utorak, 5. jul 2022. (20.00)
Trio ANA STANKOVIĆ, alpska horna, MARTIN ROS, alpska horna i KARMEN JAUH, orgulje (Nemačka/Švajcarska/Srbija)
Program: Ros, Letš, Fjelstat, Žak, Prajzmen…

Sreda, 6. jul 2022. (20.00)
DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija)
Program: Dolar, Miklavčič, Bah, Galus

Četvrtak, 7. jul 2022. (20.00)
NEJTAN LAUBE (SAD)


PROČITAJTE I: 

GRANDIOZNO FINALE BETOVEN MARATONA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.