Književnost
književnost/4.12.2018.

Preminuo ruski pisac Andrej Bitov

književnost
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Veliki ruski pisac Andrej Georgijevič Bitov preminuo je juče u bolnici u Moskvi, potvrdili su njegovi prijatelji i porodica, prenela je izdavačka kuća Arhipelag.

Bitov je rođen 1937. godine u Lenjingradu i još za života postao je nesporni moderni klasik ruske književnosti. Jedan je od najprevođenijih ruskih pisaca modernog doba. Bitov se smatra pokretačem postmodernizma u ruskoj književnosti.

Završio studije geologije na Rudarskom institutu i Više kurseve za scenariste i režisere, a prvu knjigu priča objavio je 1963. godine.

Najvažnije knjige Andreja Bitova: Tako dugo detinjstvo, Predeo s letnjikovcima, Apotekarsko ostrvo, Putovanje prijatelju iz detinjstva, Sedam putovanja, Čovekovi dani, Puškinski dom, Gruzijski album, Knjiga putovanja, Čovek u pejzažu, Odlazeći monasi, Probudili smo se u nepoznatoj zemlji, Iščekivanje majmuna, Oglašeni, Autorova prva knjiga, Novi Guliver, Razložna ljubomora, Neizbežnost nenapisanog, Doktorkina sahrana, Knjiga putovanja po imperiji, Peta dimenzija, Putovanje iz Rusije, Preprodavac simetrije, Nulti tom.

Kako navodi Arhipelag, roman Puškinski dom preveden je na većinu evropskih jezika, a u Francuskoj je svojevremeno dobio Nagradu za najbolju stranu knjigu godine.

Među nagradama koje je Bitov dobio nalaze se i najvažnije ruske književne nagrade: „Andrej Beli“, „Bunjinova nagrada“, „Velika knjiga“ i „Jasna Poljana“.

Jedan je od četiri osnivača samizdatskog almanaha Metropol (1979), zbog čega u Sovjetskom Savezu nije objavljivan do 1986. godine.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Pored priča i romana, Bitov je pisao i publicističke tekstove, kao i filmske scenarije.

„Svaki ljudski dan može se lako oblikovati kao roman“, govorio je Bitov u intervjuima, naglašavajući da je svaki pisac jedan velika knjiga.

Bio je među osnivačima Ruskog PEN centra (1988), čiji je predsednik bio od 1991. do 2016. godine. Poslednjih godina Bitov je bio potpredsednik Međunarodnog PEN. Počasni je član Ruske akademije umetnosti.

Srpskim čitaocima Bitov je poznat po knjigama: Puškinski dom, Gulag kao civilizacija i Čovek u pejzažu.

U izdanju Arhipelaga objavljen je kratki roman Čovek u pejzažu. U ovom romanu Bitov se još jednom pokazuje kao vrhunski majstor jezika. Junaci ovog romana neprestano čežnu za prostorima i pejzažima u viđenim i doživljenim slikama, u umetnosti, ali, pre svega, u stvarnom iskustvu. Pripovedajući o pejzažu viđenih slika i o prostoru ljudskog života, Bitov u romanu Čovek u pejzažu izvodi pred nas nesvakidašnje junake koji i u nemogućim situacijama pokušavaju da osmisli vlastiti život, a čak i među ruševinama nastoje da nazru horizont beskrajnog prostora. Čovek u pejzažu je knjiga o prizorima i slikama, komprimovana fantazmagorija o prizorima svakodnevnog života i o slikama od Strašnog suda do umetničkih vizija modernih vremena.

Bitov je poslednji put gostovao u Beogradu polovinom septembra 2011. godine kao učesnik Kongresa Međunarodnog PEN i gost Srpskog PEN centra, kada je održana i promocija srpskog izdanja Čoveka u pejzažu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

SVE TEKSTOVE  IZ  PROJEKTA  "IDENTITET  U AMANET"  MOŽETE  PRONAĆI OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box