Književnost
književnost/13.09.2019.

Preminuo mađarski pisac Đerđ Konrad

književnost
  • U.N.S
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Arhipelag Veliki mađarski i evropski pisac Đerđ Konrad  preminuo je danas u Budimpešti u svom domu u 87 godini života, saopštila je piščeva porodica.

Rođen 1933. godine, romansijer i esejista Konrad poslednjih decenija obeležio je evropsku književnost i mišljenje o najvažnijim društvenim temama savremenog doba.

Konrad je na presudan način učestovao u oblikovanju ideje Srednje Evrope, koja je jedna od najvažnijih ideja evropskog mišljenja u poslednjoj deceniji Hladnog rata.
Ključna ideja Konradove esejistike jeste ideja antipolitike kao moćnog instrumenta slobosnih ljudi i kritičkih intelektualaca koji odbijaju, demaskiraju, demistifikuju i kritički razmatraju projekte i postupke vladajuće politike.

Život Đerđa Konrada jeste jedna velika i paradigmatična priča 20. veka. Kao dečak je preživeo užase Drugog svetskog rata. Potom je usledio dolazak komunizma u Mađarsku i uspostavljanje represivnog jednopartijskog sistema. Kao mladić bio je svedok i učesnik Mađarske revolucije 1956. godine. Svedočio je i političkoj represiji u godinama i decenijama koje su usledile.

Foto: Wikimedia Commons

U jednopartijskom komunističkom sistemu Konrad je disident koji nije mogao da objavljuje svoje knjige od 1974. do 1988. godine. U prvim godinama tranzicije Konrad je jedan od vođa demokratske opozicije u Mađarskoj i jedan od osnivača liberalne političke stranke Savez slobodnih demokrata.

Od 1990. do 1993. bio je predsednik Međunarodnog PEN-a.

Konradovi romani Odlazak od kuće i povratak kući i Pomračenje sunca, na brdu jesu izvrsna autobiografska proza koja, osim slike jednog uzbudljivog i ispunjenog života, daju i razuđenu sliku 20. veka u Istočnoj Evropi.


PROČITAJTE I:

OTVORENA SPOMEN-SOBA RADETA DRAINCA


Progonjen i osuđivan, cenzurisan i zabranjivan, Konrad je uvek bio slobodan čovek koji nije odstupao od svog mišljenja i od svojih uverenja. Savremenici su ga zapamtili kao razumnog i odmerenog čoveka, zainteresovanog za kritičko mišljenje i za dijalog, kao čoveka koji, uprkos svim svojim iskustvima, nikada nije bio ogorčen.

Verovao je da se u dijalogu mogu razrešiti najkomplikovanija pitanja, a da traumatična iskustva prošlosti moraju biti osnov za prevazilaženje nesporazuma u savremenosti i oblikovanje razumnijih rešenja u budućnosti.

Neki od najpoznatijih Konradovih romana jesu PosetilacOsnivač gradaGubitnikVrtna zabavaMelinda i DragomanKameni sat, OstavštinaOdlazak od kuće i povratak kućiPomračenje sunca, na brduTuga petlovaKlatno.Poznate su piščeve knjige eseja: Iskušenja autonomijeAntipolitikaIzveštaj o stanju duhaNa pupku EvropeMelanholija preporoda: Eseji o postkomunističkoj Srednjoj EvropiDnevnici 1991-1993ČekanjeTekući popisNevidljivi glas: Razmišljanje na jevrejske temeJugoslovenski ratŠta zna zelena žaba?Pisac i gradŠirenje središnjeg: Razmišljanja o Evropi, Čudesni likovi.

Dela Đerđa Konrada prevedena su na sve veće svetske jezike. Konrad je dobitnik mnogih književnih nagrada, među kojima su i Herderova nagrada, Evropska nagrada za esej, Nagrada „Mekenas“, Nagrada „Manes Šperber“, Mirovna nagrada nemačkih izdavača i knjižara, Međunarodna književna nagrada „Stefan Mitrov Ljubiša“, Nagrada „Milovan Vidaković“.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su Konradovi romani Odlazak od kuće i povratak kući (2008) i Pomračenje sunca, na brdu (2009), kao i knjiga izabranih eseja Izveštaj o stanju duha (2012).

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.