Književnost
književnost/27.08.2019.

Otvorena Spomen-soba Radeta Drainca

književnost
  • Ministarstvo kulture
Autor fotografije:
Kaleidoskop media„Danas je veliki dan srpske kulture. Svako pomeranje kulturnih granica i njihovo proširivanje jeste veliki korak za naše društvo i naš narod“, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanom otvaranju Književno-memorijalne postavke Rade Drainac u zgradi zanatskog doma u Prokuplju.

Život Radeta Drainca jeste velika simbolička tema srpske poezije, srpske književnosti i kulture. Sudbina njegova može se vezati za sudbinu čitavog srpskog naroda, njegova stradanja, njegova poniranja i njegove podvige. Drainac je svojim delom obeležio ne samo svoj kraj, Prokuplje, već čitavu Srbiju i srpsku kulturu“, rekao je ministar i dodao: „Otvaranje ovog prostora značiće da smo otvorili nove male kosmose znanja i duhovnosti iz kojih će proisteći korist za dušu našeg naroda i srpske kulture.“

Vukosavljević je čestitao svim učesnicima na trudu i ažurnosti s kojom se neguje Drainčevo delo i doprinosi čuvanju uspomene na velikana, princa srpskog pesništva, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović posebno se zahvalio ministru na poseti i učešću u činu otvaranja Spomen-sobe Radeta Drainca i takođe Ministarstvu kulture i informisanja što je prepoznalo značaj i podržalo projekat adaptacije prostora koji je postao svetilište poezije. „Drago mi je što se Prokuplje ovom sobom pridružuje književnim muzejima kao što su Niš i Vranje“, naglasio je on.

Ministru je uručena plaketa i prvi odlivak biste Radeta Drainca autora Dragana Drobnjaka.

U Prokuplju, gde je u toku manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, ministar je uručio nagradu „Drainac“ ovogodišnjem dobitniku Milosavu Tešiću u Svečanoj sali grada.

Svaka manifestacija koja čuva sećanje na velikane srpske kulture jedinstvena je po svojoj snazi. Čuvajući svoje kulturno nasleđe neprestano jačamo temelje srpske kulture i srpskog digniteta“, rekao je Vukosavljević tom prilikom.

Ministar je dobitniku nagrade poželeo dug život i nove zbirke poezije i posebno se zahvalio svima koji su održali živom manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“.

U ovoj zemlji prepunoj bolnih diskontinuiteta u kulturi, uspostavljanje poluvekovne tradicije ima dubok simbolički značaj“, kazao je Vukosavljević i dodao: „Kada srpski pesnik savremenog doba dobije priznanje drugog velikog srpskog pesnika to znači da se beočug srpske kulture nastavlja i da svaka karika naslonjena na onu koja joj prethodi čini zlatni lanac srpske kulture koji možemo u simboličkom smislu da nosimo s ponosom kao znamen i beleg.“

Ove godine, jubilarnim 50. po redu „Drainčevim susretima pesnika“ obeležava se i 120 godina od rođenja velikog srpskog pesnika u čiju čast se održava manifestacija.

Otvaranju Spomen-sobe Radeta Drainca i dodeli nagrade prethodilo je polaganje cveća na bistu našeg književnika na brdu Hisar iznad Prokuplja.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box