Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/28.09.2020.

Marko Vidojković: Poslednja vožnja Srbije

književnost
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Aleksandrija AjdukovićGodine 2018. epidemija superkuge započinje u Srbiji, u Beogradu, na divljim deponijama smeća, i preti da se proširi na ceo svet. Dragiša, brutalan i neuračunljiv operativac tajne službe, „srpski psiho“ i siva eminencija za predsednika Srbije, pozvan je da reši stvar. 

U novoj knjizi „Đubre“ Marku Vidojkoviću je uspelo da od jednog izopačenog predloška iz stvarnog života, od najgorih glumaca i bizarnog scenarija napravi odličan roman. Uz furiozan ritam, političku nekorektnost, iščašeni crni humor, Vidojković ponire duboko u psihopatologiju neimenovanih likova, koji su iz senke u velikoj meri preoblikovali posttranziciona društva na ovim prostorima. Posebna vrednost ovog romana je lik Dragiše, pripovedača romana, u koga je Vidojković ugradio sve negativne stereotipe o Srbima. 

I da, Vidojković je predvideo pandemiju, budući da je roman počeo da piše sredinom 2019. godine kada je COVID-19 bio daleko od nas. 

„Hteo sam da srpski režim suočim sa situacijom nad kojom nemaju kontrolu, sa nečim što ugrožava ne samo njihov opstanak na vlasti već i živote. Kuga otporna na antibiotike, koja se rađa u Srbiji i širi svetom u avgustu 2019, kad sam počeo da pišem ’Đubre’, delovala je kao sjajna zamisao. Na dve trećine rukopisa započela je pandemija COVID-19. Napravio sam pauzu u pisanju do kraja vanrednog stanja, da vidim kako će se zaraza odvijati u realnosti. COVID-19 je ipak naivno oboljenje u odnosu na moju superkugu. Mislio sam da sam maštovit, ispostavilo se da sam bio vidovit, a ’Đubre’ je prevazišlo moj inicijalni plan i savršeno se uklopilo u jezivi duh 2020“, istakao je Marko Vidojković o novom romanu. 

Ante Tomić, Goran Marković, Predrag Ličina, Miroljub Stojanović među prvima su pročitali „Đubre“ Marka Vidojkovića. 

„Neodoljivo duhovito, nemilosrdno cinično, hrabro i muževno. Marko Vidojković najveći je frajer naše književnosti.“ Ante Tomić 

„Zastrašujuće i privlačno u isto vreme, to je utisak koji ostavlja ’Đubre’.“ Goran Marković 

„'Đubre' nije istorija bolesti društva, nego plastično prikazan suludi i ekstatični kraj. Euforija raspadanja do posljednjeg daha.“ Faruk Šehić 

„Ja da sam predsjednik Srbije i da živimo u romanu 'Farenhajt 451', prvo bih spalio ’Đubre’.“ Predrag Ličina 


PROČITAJTE I:

MARKO VIDOJKOVIĆ: JA SAM MEDIJ SAM PO SEBI

DRAŽA PETROVIĆ: JUGONOSTALGIJA ILI "GREOTA, MLAD ČOVEK!"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.