Književnost
književnost/17.11.2019.

"Neke druge pesme" Teodora Lorenčiča

književnost
  • Matjaz Wenzel
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Matjaz Wenzel Promocija prve zbirke pesama poslednjeg pesnika Jugoslavije Teodora Lorenčiča, napisane na srpskom jeziku, "Neke druge pesme" biće održana u Udruženju književnika Srbije, ul. Francuska 7 u ponedeljak 18. novembra 2019. u 18 časova.

Zbirka pesama "Neke druge pesme" Teodora Lorenčiča, književnika, filozofa i pesnika, poreklom iz Slovenije, koji trenutno živi i stvara u Srbiji i na srpskom jeziku, i koji je poznatiji i kao ''poslednji pesnik Jugoslavije'' nastala je i objavljena je direktno na srpskom jeziku.

Autor kome je pre više od godinu dana inspiracija počela da dolazi na srpskom jeziku, koji mu nije maternji ali mu je bio dobro poznat tokom mladosti kada je zbog svojih političkih stavova bio više puta cenzurisan u Sloveniji čak i sa nepunih 17 godina bio politički osuđen zbog svojih pesama, već neko vreme živi i radi u Beogradu.

''I dok u poslednje tri decenije naša Srbija stoji kao sinonim za zemlju iz koje se po pravilu odlazi, u međuvremenu se dešava jedan izuzetak od pravila. Fenomen, zapravo. U istu tu Srbiju došao je čovek koga u životu interesuje isključivo jedna reč. Ona najskuplja. A to je ljubav. I ništa manje od ljubavi. Takvi ljudi Srbiju čine boljim mestom'' napisao je na fejsbuku muzičar Dragan Pećinar.

Ljubav kao jedna od najvažnijih tema se prožima kroz njegovu poeziju. "Ja sam pesnik ljubavi, i ubeđen sam, da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije. U mojim pesmama se ljubav iskazuje na različitim nivoima, izravno ili metaforično: ljubav prema ženi, ljubav kao ontološka i etička bit stvarstva, ljubav kao senzus, eros i tanatos", kaže Teodor.

U recenziji zbirke "Neke druge pesme" stoji da je za Teodora Lorenčiča pesma ljubavna iskaznica, a često i ljubavna poslanica. U oba slučaja sve je spisano oštro, bogato i sveljubno. Čitaoci će zapaziti da se njegovo viđenje sveta i veka bitno razlikuje od kazivanja ovovremenih orfeja, te da ga to čini naglašeno osobenim u savremenoj pesničkoj produkciji.

Događaj će voditi književnik Miljurko Vukadinović a jedan od učesnika će biti i književnik Vidak M. Maslovarić.


PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE

OTVORENA SPOMEN-SOBA RADETA DRAINCA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.