Književnost
književnost/21.03.2019.

Laureati nagrade „Borisav Stanković“

književnost
  • Vrane, knjiga Siniše Kovačevića
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ovogodišnji dobitnici nagrade „Borisav Stanković“ koju dodeljuje Književna zajednica, koja nosi ime ovog slavnog Vranjanca, su Branimir Šćepanović i Siniša Kovačević.  

To je odlučio tročlani žiri „53. Borine nedelje“ u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar, saopšteno je danas u Vranju  na konferenciji za novinare urednik Knjižene zajednice Miroslav Cera Mihailović.

On je dodao da se dodelom nagrade ovim autorima pokrivaju svi žanrovi kojima se Bora bavio, pripovedački, romansijerski i dramski opus.

U obrazloženju nagrade Branimiru Šćepanoviću žiri je napisao da se radi o istaknutom piscu koji je poznat i u inostranim književnim krugovima.

„Istaknuti pisac srpske književnosti dugi niz decenija, poznat u međunarodnoj književnoj javnosti, naročito francuskoj po svom antologijskom romanu „Usta puna zemlje“, Branimir Šćepanović, pripovedač je i romansijer u čijem se delu prepliću realistička i fantastička motivacija, snažan moralni apel i egzistencijalno osećanje apsurda, likovi u kojima odjekuju detinje predstave i strahovi čoveka pred smrću, simboli i alegorije u kojima se prepoznaju konstante ljudske egzistencije i tipska obeležja moderne epohe.

Sve to čini njegovu prozu reprezentativnom za jedno poetičko vreme u srpskoj književnosti, kao i za univerzalnu dimenziju pripovedanja kao takvog“.

„Izuzetno uspešan kao dramski pisac, čije drame su snažno uprizorile i mitske i političke situacije u čovekovoj sudbini, Siniša Kovačević je u romanu „Godine vrana“ dao dinamično oblikovanu, dramatičnu, upečatljivu sliku okupacije Beograda u Prvom svetskom ratu i njene ishode u posleratnom vremenu. Originalno postavivši likove u nerazrešive odnose, sa snažnim tragičnim i sudbinskim ishodom, sa gorčinom osnovnog tona i sa, istovremeno, sugestivnim podtonom koji senči pripovedanje iz perspektive neke praosnovne dobrote i milosti, ubedljivo opisavši kulturološke razlike koje postaju egzistencijalna i istorijska vododelnica među ljudima, Kovačević je napisao uzbudljiv, moderan i dinamičan roman“, napisao je žiri u obrazloženju o dodeli nagrade Siniši Kovačeviću.

Dobitnicima će nagrade biti uručene 29. marta u Vranju.

Manifestacija „Borina nedelja“ ove godine biće održana u tri grada, Vranju, Beogradu,  Leskovcu i Vlasotincu i trajaće od 23. do 29. marta.


PROČITAJTE I:

NETFLIKS SNIMA SERIJU "STO GODINA SAMOĆE"

HANA SELIMOVIĆ: ODBIJAM NAGRADU!


Izvor: Jugpress

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box