Književnost
književnost/2.04.2019.

Dobrica Erić sahranjen u rodnom selu

književnost
  • Printscreen / YouTube / Časopis Vitez
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Uz stihove antologijskih pesama, na groblju u Donjoj Crnući, između Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Čačka i Kraljeva u nedelju je sahranjen Dobrica Erić, za mnogobrojne poštovaoce njegovog dela - najistaknutiji pesnik Šumadije.

- Dobrica je mag i čudotvorac, srž srpskog jezika, bio i jeste - rekao je na odru Miloš Janković, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije, i dodao da ne želi da bude opširan jer mu je Erić jednom prilikom rekao da je dobar, ali opširan. - I ja reč takvog velikana moram da poštujem.

Do večnog konačišta pesnika je otpratilo više stotina ljudi iz skoro svih gradova Srbije, a među njima i brojni profesori univerziteta, kolege, poznati izvođači izvorne narodne muzike.

Prijatelj sa Golije Gojko Munjić kaže da su dušu Dobrice Erića najbolje dočarale njegove dečje pesme, dok Časlav Milašković, dugogodišnji direktor Kulturnog centra u Svilajncu, tvrdi da je veliki pesnik bio istinski simbol književne manifestacije "Sinđelićevi dani", koja se već dve i po decenije održava u tom gradu. U povorci je bio i potomak vojvode Stevana Sinđelića, Rade, koji priča kako mu je Dobrica odmah nakon upoznavanja nabrojao sve pretke - do oca, ali i imena svih mladih potomaka...

Iako najpoznatiji kao dečji pesnik, Erić je bio autor brojnih pesama izvorne narodne muzike. Sarađivao je sa poznatim pevačima, poput Miroslava Ilića (kome je napisao prvi hit "Devojka iz grada"), Nedeljka Bilkića, Dobrivoja Topalovića...

- Sigurno neću preterati ako kažem da je bio veliki junak koji je branio srpstvo oštrim perom - kaže popularni pevač narodne muzike Rade Jorović. - Mnogi su tražili da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a ja sam siguran da mu je ovde mesto - u aleji Šumadije.

Sa ovim stavom se slaže i Jorovićev kolega Slobodan Betulić Betula, koji tvrdi da niko nije mogao da mu "dodirne dušu" kao Dobrica Erić.

Na poslednjem putu, od rodne kuće do seoskog groblja, u povorci se čulo da se svuda okolo vide prepoznatljivi pejzaži iz Erićevih pesama, zabeleženih u brojnim antologijama, ali i u svojevrsnom zborniku savremenih srpskih pesnika sa sela - "Orfej među šljivama". Čak i da mogu da osete prostor gde se kalio prkos za najlepše rodoljubive pesme.

Komemoracija povodom smrti književnika, pesnika, proznog i dramskog pisca Dobrice Erića održana je juče u beogradskom Klubu književnika.

Okupljeni su se prisetili zajedničkih druženja sa pesnikom, a njegove kolege ispričale su i po čemu je Dobrica bio jedinstven i voljen među svim generacijama.

"Dobrica Erić je dukat na jeziku. Reč prijatelj to je dukat na jeziku, to daje sjaj i odsjaj ljudskom liku. Njegovim glasom pevala je cela Srbija. On je pesnik kao glas našeg naroda, oplemenio je i dečiju dušu i svakog blagonaklonog prijatelja", rekao je Miljurko Vukadinović.


PROČITAJTE I:

U VEČNOSTI BAJKE - ODLAZAK GROZDANE OLUJIĆPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.