Književnost
književnost/29.03.2019.

Preminuo Dobrica Erić

književnost
  • Wikipedia (Đurađ Vujičić, CC BY 2.0)
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Čuveni dečiji pesnik, prozni i dramski pisac Dobrica Erić preminuo je u 82. godini posle duge i teške bolesti.

Dobrica Erić je rođen 1936. godine u selu Donja Crnuća u Gornjoj Gruži (kod Gornjeg Milanovca).

Prvu zbirku pesama objavio 1959. a do danas više od stotinu knjiga. Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama, više od 40 knjiga za decu.

Pesme su mu ušle u čitanke, antologije, školske lektire.

Zaslužni je umetnik grada Beograda, a dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka.

Dosta ih je prevedeno na strane jezike.

Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Erić je završio četiri razreda osnovne skole u Vraćevšnici i oprobao sreću - kako je sam rekao - u mnogim zanatima.

Svojim bogatim stvaralaštvom na svojevrstan način obeležava življenje na šumadijskom i srpskom prostoru. On je bio pesnik, prozni i dramski pisac, lirski zdravičar Gruže, slikar prirode, sela, detinjstva i ljubavi, pisac pesama za decu.

Dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja: Mlado pokoljenje, Goranov venac, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Neven, Vukova Nagrada.

Napisao je i tekst za jednu od najpoznatijih narodnih pesama "Devojka iz grada", koju je otpevao Miroslav Ilić.

Vukosavljević: Erić je bio lirski izvor narodnog duha

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti književnika Dobrice Erića.

- Dobrica Erić bio je živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu - navodi se u telegramu.

Vukosavljević je napomenuo da je Dobrica Erić plenio i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji.

- Pamtićemo njegove reči kao izrasle iz naše rodne i rođene zemlje - navodi se u telegramu saučešća Vukosavljevića.


Najlepša priča (za Dobricu Erića)

"Imao sam veliku čast i neopisivo zadovoljstvo, nekoliko časova družiti se sa velikanom srpske poezije i slušati njegova veličanstvena dela.
To druženje, ostavilo je na mene takav utisak, da sam dobio želju da napišem najlepšu priču na svetu. Znam da samo u najlepšoj priči, imao bih pravo da pišem o srpskom ’’Jesenjinu’’, a verujem da ovim poređenjem, ni jednoga ni drugoga neću povrediti. Svestan sam da nisam sposoban da napišem tako lepu priču, pa je zbog toga neće ni biti, ali mi je žao što ćemo i ovog našeg Velikana slaviti tek posthumno: Takav smo mi narod.
Nadajmo se da će nam naš veliki Pesnik,Čovek i Gospodin – Dobrica Erić – oprostiti, a mi, da ćemo jednoga dana shvatiti svu njegovu pesničku i ljudsku veličinu te biti srećni i ponosni što je on naš".
DOBOJ, maj 1997 Radivoje Radić


PROČITAJTE I:

U VEČNOSTI BAJKE - ODLAZAK GROZDANE OLUJIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.