Književnost
književnost/29.03.2017.

Deklaracija o zajedničkom jeziku

književnost
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Deklaracija o zajedničkom jeziku koju je potpisalo više od 200 intelektualaca, biće predstavljena 30. marta u Sarajevu.

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku i njene ciljeve predstaviće neki od potpisnika: profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i Vladimir Arsenijević ispred Udruženja KROKODIL, inicijatora ovog važnog dokumenta.

Nakon serije regionalnih konferencija projekta JEZICI I NACIONALIZMI, koje su od aprila do novembra 2016. održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, preko trideset eksperata različitih struka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije sastavili su Deklaraciju o zajedničkom jeziku u nameri da se podigne svest i aktivno utiče na postojeće nacionalističke jezičke prakse u sve četiri države.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih kredibilnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije među kojima su Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.

Tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku biće stavljen na uvid javnosti od 30. marta na sajtu jezicinacionalizmi.com, na kojem će svaka osoba saglasna s tekstom Deklaracije biti u mogućnosti i da je potpiše.

Povodom objavljivanja teksta Deklaracije o zajedničkom jeziku, u sarajevskom Centru za interdisciplinarne studije biće održana panel diskusija i to u dve sesije.

U prvoj debati, koju će moderirati Sandra Zlotrg, pod nazivom ŠTA JE ZAJEDNIČKI JEZIK? učestvovaće: Snježana Kordić, Borka Pavićević i Rajka Glušica. U drugoj debati JEZIK I BUDUĆNOST, koju će moderirati Igor Štiks, učestvuju Asim Mujkić, Ivana Bodrožić i Balša Brković.

Konferenciju za medije i debate organizuju inicijatori projekta Udruženje KROKODIL i forum ZFD.

Pročitajte još:

Orvel je malo dete za nas

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.