Film
film/26.05.2019.

KAN: Zlatna palma južnokorejskom filmu

film
  • Festival de Cannes
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaZavršen je još jedan Međunarodni filmski festival u Kanu, a glavna nagrada Zlatna palma dodeljena je za film "Parazit" (Parasite), južnokorejskog reditelja Bong Džun-hoa.

Gran pri žirija, kojim je predsedavao meksički reditelj Alehandro Gonzales Inaritu, pripao je “Atlantiku” francusko-senegalske rediteljke Mati Diop

Nagradu za najbolju režiju dobila su braća Darden za film „Mladi Ahmed" (The Young Ahmed), kao i film "Portret devojke na vatri" (Portrait Of The Lady On Fire), čiji je scenario nagrađen najboljim na festivalu.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Emili Bičam, za film "Mali Džo", a posebna nagrada žirija dodeljena je za filma "To mora biti raj"(It Must Be Heaven), reditelja Elije Sulejmanija.


Film "PARAZIT", crna komedija sa elementima trilera istražuje dinamiku društvene klase.

"
Pisao sam scenario za film u ćošku jednog kafića i osluškivao buku koju su pravili ljudi", rekao je reditelj Bong i dodao "to me je stimulisalo."Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „Mladi Ahmed" govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana.

Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kome ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć," „Rozeta," „Lornina ćutnja," „Dečak s biciklom".U domaćoj distribuciji naći će se i film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji "To mora biti raj" pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje - Palestine.

Ovi filmovi zauzeće istaknuto mesto na predstojećim domaćim festivalima kao što su  Festival autorskog filma i beogradski FEST.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.