Film
film/15.10.2021.

Žan Pol Belmondu u čast

film
  • Francuski institut u Srbiji
  • Francuski institut u Srbiji
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Povodom nedavnog odlaska jednog od najznačajnijih francuskih glumaca Žan Pola Belmonda, Francuski institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru od 12 filmova koji će biti prikazani od 21. do 27. oktobra 2021. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

Otvaranje smotre, koja je organizovana u okviru ciklusa „Velikani svetskog filma“, zakazano je za 21. oktobar u 20.00 u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. Publiku će tom prilikom pozdraviti Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Stanislas Pjere, savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji, nakon čega će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Jugoslovenske kinoteke održati kratko predavanje o životu i karijeri velikog francuskog glumca.

Smotru će otvoriti remek-delo Novog talasa – „Do poslednjeg daha“ Žan-Lika Godara u kojem Žan Pol Belmondo tumači glavnu ulogu. To je ujedno i film kojim započinje njegova vrtoglava karijera.

Tokom svog bavljenja glumom Žan Pol Belmondo snimio je više od stotinu filmova i igrao u preko četrdeset pozorišnih predstava. Sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima poput Žan Pjera Melvila, Luja Mala, Žorža Lotnera, Alena Rena, Žan-Lika Godara… Ostaće upamćen kao najznačajniji glumac francuskog mejnstrim filma svoje epohe. 

Tokom trajanja manifestacije, u izlozima Francuskog instituta u Srbiji priređena je izložba plakata i fotografija čuvenog glumca koja će trajati do 27. oktobra 2021.


PROČITAJTE I: 

"OAZA" - SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.