Film
film/10.09.2021.

Oaza – srpski kandidat za Oskara

film
  • FCS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: FCS, promo

 

Film "Oaza" reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke "Oskar", u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) saopštio je Filmski centar Srbije.

Odluku je donela Komisija u sastavu prof dr Nevena Daković - redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd, Miroljub Stojanović - filmski kritičar, član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Dragan Marinković - reditelj, Siniša Bokan - profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Zoran Janković - producent, Miloš Spasojević - direktor fotografije i Tomislav Gavrić - filmski kritičar i teoretičar filma

U obrazloženju komisije se navodi da je 2021. jedna od najboljih godina srpske kinematografije kada se u izboru za "Oskara" našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja ođekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima, piše u obrazloženju komisije.

Film „Oazareditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalugde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autorakoju dodeljuje mreža Europa CinemasU Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA KULTURNO DOBRO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.