Film
film/11.07.2022.

Šta gledati na Palić Film Festivalu?

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se i ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Preporučujemo pet naslova iz belgijske i holandske produkcije, raspoređenih u nekoliko programskih celina.

BLIZU

Lukas Dont / Belgija, Holandija, Francuska/ 2022

Glavni takmičarski program

Intenzivno prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, Lea i Ramija, iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, Leo je potražio pomoć Remijeve mame Sofi. Film Blizu je priča o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju.

OKRENI SE KA SUNCU

Aliona van der Horst / Holandija/ 2021 

Okreni telo ka suncu je neverovatna priča o sovjetskom ratnom zarobljeniku koji, nakon Drugog svetskog rada, završava u jednom od Staljinovih logora, u kojem mu je jedini spas ljubav prema nepoznatoj devojci. Šezdeset godina kasnije, njegova ćerka Sana oživljava očevu priču.

U PROTOKU REČI

Eliane Esther Bots / Holandija / 2021

EFA Shorts 

Film prati narative trojice tumača Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Oni su tumačili šokantna svedočenja svedoka, žrtava i počinilaca, a da nikada nisu dozvolili da njihove sopstvene emocije, osećanja i životna priča budu prisutni. Suprotno njihovoj poziciji u Tribunalu, ovaj film stavlja njihova mišljenja i iskustva u centar pažnje.

USKRŠNJA JAJA/ EASTER EGGS

Nicolas Keppens / Belgija, Francuska, Holandija / 2021

EFA Shorts 

Kineski restoran je prazan. Kavez za egzotične ptice je širom otvoren. Dva prijatelja, Džejson i Kevin, vide ovo kao priliku da ih uhvate i prodaju. Hvatanje ptica nije tako jednostavno kao što se čini.

UJKA TUDOR

Olga Lucovnicova / Belgija, Portugalija, Mađarska, Moldavija / 2020

EFA Shorts 

Nakon 20 godina ćutanja, rediteljka se vraća u kuću svojih pradeda i prabake, gde je prošla kroz bolne događaje koji su zauvek ostavili dubok trag u njenom sećanju. Dugo očekivano porodično okupljanje je u suprotnosti sa njenim pokušajima da prevaziđe prošlost.


PROČITAJTE I:

POBEDNIK 50. SOFESTA STRAHINJA BANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.