Film
film/15.02.2023.

Ruben Ostlund na Ponta Lopud festivalu

film
  • Getty Images
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Nakon što su u sklopu prva dva izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podelili sa učesnicima masterklasa, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Östlund.

„Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem!", izjavio je Ruben Östlund.

Reč je o reditelju čiji je film “Trougao tuge” osvojio Zlatnu palmu u Kanu 2022. godine, a satira koja “razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije” na dodeli Evropskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji evropski film, reditelja, glumca i scenario.  Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov “Trougao tuge” nominovan i za nagradu Oskar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenario. Jedan od producenata ovog filma je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra ispred Obala Art Centra iz Sarajeva.

Ruben Östlund / Foto: Sina Östlund

„Zadovoljstvo mi je najaviti da će jedan od najvećih reditelja današnjice, Ruben Östlund, biti gost Ponta Lopud festivala. Sarajevo Film Festival prati njegovu karijeru od samog početka i uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tokom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i saradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog poslednjeg, višenagrađivanog filma Trougao tuge. Radujemo se što će Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala“, rekao je Mirsad Purivatra.

Zaštitni znak Östlundovog rada su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tokom studija na Sveučilištu u Geteborgu, gde je upoznao Erika Hemmendorffa, sa kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

Počevši od njegovog drugog igranog filma, “Nesvesno” iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživeli su svoju premijeru upravo u Kanu, a talentovani reditelj je deo male, prestižne grupe filmadžija koji su dva puta pobeđivali na tom najvećem svetskom filmskom festivalu.

Za kratki film “Incident kod banke” Östlund je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu. Taj film mu je pružio priliku za eksperimentisanje sa raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još vidljivije u njegovom trećem dugometražnom filmu “Igra”, premijerno prikazanom u Kanu, u programu Directors' Fortnight, sa kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film “Turista”, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Kanu, gde je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominovan za prestižni  Zlatni globus, ušao je i u uži izbor za Oskara. I sa svojim petim filmom, “Kvadrat” iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Kanu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oskara.

Osim što je osvojio Zlatnu palmu, Östlundov recentni film “Trougao tuge” otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu je tom prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ponta Lopud festival, koji će se održati  od 20. do 24. juna 2023. godine na ostrvu Lopud u Hrvatskoj, i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regiona, reditelja, glumaca i snimatelja na početku međunarodnih karijera.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj web stranici festivala www.pontalopud.hr i putem društvenih mreža festivala.


PROČITAJTE I:

51. FEST INSPIRISAN FELINIJEM

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA OSKARA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.