Film
film/15.02.2023.

Ruben Ostlund na Ponta Lopud festivalu

film
  • Getty Images
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Nakon što su u sklopu prva dva izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podelili sa učesnicima masterklasa, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski reditelj Ruben Östlund.

„Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem!", izjavio je Ruben Östlund.

Reč je o reditelju čiji je film “Trougao tuge” osvojio Zlatnu palmu u Kanu 2022. godine, a satira koja “razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije” na dodeli Evropskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji evropski film, reditelja, glumca i scenario.  Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov “Trougao tuge” nominovan i za nagradu Oskar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenario. Jedan od producenata ovog filma je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra ispred Obala Art Centra iz Sarajeva.

Ruben Östlund / Foto: Sina Östlund

„Zadovoljstvo mi je najaviti da će jedan od najvećih reditelja današnjice, Ruben Östlund, biti gost Ponta Lopud festivala. Sarajevo Film Festival prati njegovu karijeru od samog početka i uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tokom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i saradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog poslednjeg, višenagrađivanog filma Trougao tuge. Radujemo se što će Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala“, rekao je Mirsad Purivatra.

Zaštitni znak Östlundovog rada su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tokom studija na Sveučilištu u Geteborgu, gde je upoznao Erika Hemmendorffa, sa kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

Počevši od njegovog drugog igranog filma, “Nesvesno” iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživeli su svoju premijeru upravo u Kanu, a talentovani reditelj je deo male, prestižne grupe filmadžija koji su dva puta pobeđivali na tom najvećem svetskom filmskom festivalu.

Za kratki film “Incident kod banke” Östlund je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu. Taj film mu je pružio priliku za eksperimentisanje sa raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još vidljivije u njegovom trećem dugometražnom filmu “Igra”, premijerno prikazanom u Kanu, u programu Directors' Fortnight, sa kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film “Turista”, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Kanu, gde je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominovan za prestižni  Zlatni globus, ušao je i u uži izbor za Oskara. I sa svojim petim filmom, “Kvadrat” iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Kanu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oskara.

Osim što je osvojio Zlatnu palmu, Östlundov recentni film “Trougao tuge” otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu je tom prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ponta Lopud festival, koji će se održati  od 20. do 24. juna 2023. godine na ostrvu Lopud u Hrvatskoj, i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regiona, reditelja, glumaca i snimatelja na početku međunarodnih karijera.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj web stranici festivala www.pontalopud.hr i putem društvenih mreža festivala.


PROČITAJTE I:

51. FEST INSPIRISAN FELINIJEM

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA OSKARA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box