Film
film/8.01.2022.

Novi hrabri svet za jubilarni 50. FEST

film
  • FEST
  • FEST
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Međunarodni filmski festival - FEST koji u ovoj godini slavi svoje jubilarno 50. izdanje biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala. Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet, igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio "Hrabri novi svet".

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno preko 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih dvorana širom Beograda.

Na radost publike na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine - film TITAN, rediteljke  Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je dobio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  - reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja Festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.


PROČITAJTE I:

KARLOVE VARI: NAGRAĐEN STRAHINJA BANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.