Film
moja-kafica
moja-kafica
film/25.04.2021.

Martovski:Omaž Zdravku i Ranki Velimirović

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Povodom 90 godina od rođenja reditelja i scenariste, dugogodišnjeg profesora i dekana FDU u Beogradu,  Zdravka Velimirovića i 80 godina od rođenja Ranke Velimirović, dokumentariste i producenta, 22. aprila od 17 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programa 67/68. Martovskog festivalu biće prikazan izbor njihovih filmskih ostvarenja.

U okviru Omaža Zdravku i Ranki Velimirović biće prikazana ostvarenje Umir krvi (Zdravko Velimirović, 1971), film o krvnoj osveti i pokušajima da se taj običaj prekine, zatim Mediala - Tajna večera (Zdravko Velimirović, 1969), ostvarenje o osam slavnih srpsko-jugoslovenskih slikara koji su stvarali u Parizu i Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom (Ranka Velimirović 2006), film o heroju Aprilskog rata, poručniku Jugoslovenske Kraljevske vojske Božidaru Žugiću.

Zdravko Velimirović  (1930-2005)

Reditelj, scenarista, publicistaakademik. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan Fakulteta dramskih umetnosti  (1976- 1996). Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, dalje se usavršavao u Parizu na poznatoj akademiji IDHEC. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i 8 igranih filmova u zemlji i inostranstvu. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja, među kojima je i Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji, Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije (2001). Njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima (Kan, Venecija, San Sebastijan, Rio...). Bio je član žirija Jugoslovenskog festivala dokumentarnog filma kao i drugih domaćih i međunarodnih festivala.

Ranka Velimirović (1940-2020)

Filmski i TV producent, reditelj i dokumentarista. Filmsku karijeru i rad na filmu započela je 1963, radeći sa suprugom Zdravkom na velikim filmskim projektima. Gotovo šest decenija posvetila je filmskoj umetnosti i kulturi uopšte, kao kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije. Kao osnivač producentske kuće Libra film, u svojstvu producenta i autora realizovala je 44 dokumentarna filma, koji su višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i predstavljaju svojevrsnu kulturno-istorijsku baštinu Srbije i Crne Gore. Bila je član Udruženja filmskih umetnika, kao i predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma.


PROČITAJTE I:

49. FEST - POVRATAK U BUDUĆNOST


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.